Ik wil het OSB-Keurmerk

Is jouw schoonmaak- of glazenwassersbedrijf lid van Schoonmakend Nederland? Dan controleert een onafhankelijke inspectie-instelling jaarlijks jouw bedrijf. Bij een positief resultaat ontvang of behoud je het OSB-keurmerk. Met het keurmerk straalt jouw bedrijf kwaliteit en financiële betrouwbaarheid uit. Je profileert je bij opdrachtgevers als een vakkundig bedrijf dat netjes omgaat met onder andere dienstverlening, personeel en administratie. Voor glazenwassers- en gevelreinigingsbedrijven is er de module Glas en Gevelreiniging bij het OSB-Keurmerk.

Neem deze stappen voor het OSB-Keurmerk

 1. Bekijk de eisen voor het keurmerk
 2. Word lid van Schoonmakend Nederland
  Je kunt jouw bedrijf online inschrijven. Lees meer over een lidmaatschap.
 3. Neem contact op met een inspectie-instelling voor de inspectie
  Met een aantal instellingen heeft Schoonmakend Nederland een samenwerkingsovereenkomst. De kosten voor de inspectie zijn voor eigen rekening. Let op: voor de toetsing van het OSB-Keurmerk is het nodig dat er daadwerkelijk een administratie wordt gevoerd. Je moet dus enkele malen loon hebben uitbetaald en belastingen en premies hebben afgedragen.
 4. Meld jouw bedrijf aan bij de Stichting Normering Arbeid
  De inspectie-instelling mag pas aan de slag gaan als je bent aangemeld bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). De inschrijvingskosten zijn voor eigen rekening. Is jouw bedrijf al ingeschreven bij SNA? Lees hier wat je moet doen.
 5. Inschrijving compleet
  Na afronding van de inspectie rapporteert de inspectie-instelling aan de SNA en aan Schoonmakend Nederland. Bij een positieve uitslag schrijven wij jouw bedrijf in als lid van Schoonmakend Nederland en vermelden we je in het Keurmerk register.

Kosten OSB-keurmerk

De kosten van het keurmerk bestaan uit meerdere onderdelen:

Heeft jouw bedrijf al een SNA Keurmerk?

Schoonmakend Nederland heeft met een aantal inspectie-instellingen die ook de NEN 4400 mogen toetsen, afspraken gemaakt over het toetsen van het OSB-Keurmerk. Vaak worden NEN 4400 en de aanvullende onderdelen van het OSB-Keurmerk op één dag geïnspecteerd. Als de SNA-inspectie is uitgevoerd door een inspectie waarmee Schoonmakend Nederland een samenwerkingsovereenkomst heeft, kan deze instelling ook de overige onderdelen van het OSB-Keurmerk inspecteren. Als de inspectie-instelling nog geen overeenkomst met Schoonmakend Nederland heeft, neem dan contact op.