Peter Rietbroek: De zin en onzin van een keurmerk

Opinie 3 april 2018

Peter Rietbroek: De zin en onzin van een keurmerk

De bestuursleden van het Schoonmakend Nederland-segment AWOG schijnen regelmatig hun licht op allerlei onderwerpen die hun specialisme aangaan. Dat doen zij in deze columns.

Expert

Er wordt veel gezegd en geschreven over keurmerken. Een keurmerk is in zijn algemeenheid bedoeld om mensen – als consument of als onderdeel van een organisatie – te helpen om een overwogen keuze te maken voor een bepaald product of een bepaalde dienst. Een keurmerk doet beloftes, biedt houvast en geeft daarmee een bepaalde mate van zekerheid.

Maar de laatste jaren is er ook iets anders aan de hand; er is een wildgroei aan keurmerken. En dat heeft verschillende negatieve bijwerkingen. Mensen zien door de bomen het bos niet meer en bovendien zijn er verschillende niveaus van kwaliteitsborging. Daardoor is er een gezond wantrouwen ontstaan. Op zich logisch. Maar dat is weer een probleem voor de organisaties die door middel van een keurmerk de kwaliteit willen verbeteren en borgen. Want waarom zou je investeren in een keurmerk wat toch niet wordt geloofd?

Ook wij als Schoonmakend Nederland/ AWOG hebben een keurmerk. Er is zowel het OSB-Keurmerk als het OSB-Keurmerk Glas & Gevel. Dit Glas & Gevel Keurmerk kun je zien als plus op het OSB-Keurmerk en helpt de AWOG leden zich als specialist in de branche te onderscheiden. Althans, dat willen we. Want ook binnen onze vereniging wordt er veel gesproken over de zin en onzin van het Keurmerk G&G. Voor wie doen we het? Is het niet te zwaar voor de deelnemende bedrijven, waardoor er weinig Keurmerkhouders zijn? En als de eisen lichter worden, heeft het dan nog voldoende toegevoegde waarde voor opdrachtgevers?

Al met al een intensieve discussie met voor- en tegenstanders. En dit jaar moet er vanuit de discussie een beslissing vallen. Gaan we door met het Keurmerk G&G en zo ja, in welke vorm? Ik maak me er persoonlijk hard voor dat we dit proces open-minded in gaan. Dat we hierbij nieuwe inzichten opdoen waarmee de AWOG leden hun voorsprong verder vergroten.

Misschien kan het Keurmerk G&G ons daarbij helpen, en misschien zijn er andere manieren om dit voor het voetlicht te brengen. Want één ding is zeker; AWOG staat voor kwaliteit, transparantie en zekerheid. Daar kunt u in ieder geval op rekenen!

Peter Rietbroek, voorzitter Schoonmakend Nederland-segment AWOG

Gerelateerd