Michiel de Reus: Kwaliteit meten bij glasbewassing

Opinie 25 mei 2018

Michiel de Reus: Kwaliteit meten bij glasbewassing

De bestuursleden van het Schoonmakend Nederland-segment AWOG schijnen regelmatig hun licht op allerlei onderwerpen die hun specialisme aangaan. Dat doen zij in deze columns.

Expert

De kwaliteit van het overeengekomen schoonmaakonderhoud in kantoren, scholen en overige gebouwen kan uitstekend en zeer betrouwbaar gemeten worden aan de hand van een èchte norm, de NEN 2075.  Met name het bekende VSR-KMS voldoet hieraan en wordt in betrekkelijk ieder goed schoonmaakcontract geëist van de leverancier van schoonmaakdiensten.

Omdat mijn glazenwassersbedrijf het OSB-Keurmerk heeft, krijg ik wel eens de opmerking: ‘Fijn dat ik een betrouwbaar en deskundig bedrijf heb ingeschakeld, maar hoe weet ik nu dat jullie die kwaliteit leveren die we zijn overeengekomen?’

Volgens betrouwbare bronnen heeft een toonaangevend adviesbureau voor een aantal van haar klanten het VSR-KMS vertaald naar een controlenorm voor glasbewassing die ook past binnen de eerder genoemde NEN-norm. De ontwerper van het VSR-systeem, de heer Ir. Wim van den Heuvel, heeft dit ooit beschreven. Maar slechts enkele (grote) klanten maken er gebruik van. Helaas is het systeem nog niet verder in de markt doorgedrongen.

Jammer want dan zou bij het aanvaarden van een, conform het systeem, minimaal aantal fouten (3, 4 of 7 %) eindelijk afgerekend kunnen worden met veel vage en vaak onterechte klachten.
Zo zal dan een lekstreepje als gevolg van een aangetaste kitrand als ‘materiaalfout’ worden bestempeld. En materiaalfouten worden niet toegerekend aan ondeskundigheid van de uitvoerende glazenwasser! Anderzijds, maakt hij meer dan bijvoorbeeld 3 % fouten? Dan moet het werk overgedaan worden. Geen discussie mogelijk!

Een enkele klant vraagt én betaalt voor het uitvoeren en de controle zoals hierboven beschreven. Heel veel klanten zijn (nog) niet rijp om dit op te nemen binnen hun contracten.
Zullen wij er als glasbewassings-specialisten samen werk van gaan maken om het controlesysteem kenbaar te maken om zo onze vakkundigheid nog beter te benadrukken? Het systeem is voor jullie beschikbaar! Mooie uitdaging voor ons allen waarbij ik dan hoop dat de Vereniging Schoonmaak Research zich hier achter zal scharen en het officieel gaat toetsen aan de NEN 2075.

Michiel de Reus, bestuurslid Schoonmakend Nederland-segment AWOG
(25-5-2018 gedeeld via LinkedIn/speerpunt AWOG thema markt/social media)

Gerelateerd