Peter van Gogh: Wassen met drones of met bacteriën?

Opinie 10 oktober 2018

Peter van Gogh: Wassen met drones of met bacteriën?

De bestuursleden van het Schoonmakend Nederland-segment AWOG schijnen regelmatig hun licht op allerlei onderwerpen die hun specialisme aangaan. Dat doen zij in deze columns.

Expert

De ledenbijeenkomst AWOG in november 2018 staat in het teken van de toekomst. Er worden een tweetal onderwerpen door deskundigen besproken,  namelijk “Glasbewassing en gevelbehandeling met behulp van drones? en  Glasbewassing en gevelbehandeling met bacteriën?”.

Zelf ben ik wel iemand die openstaat voor nieuwe ontwikkelingen, alhoewel ik ook best sceptisch kan zijn over de haalbaarheid van gelanceerde innovaties. Maar ik heb door de jaren ervaren dat onze branche zich redelijk defensief kan opstellen  ten opzichte van veranderingen aangedragen door de markt. Het beeld  van de glazenwasser is nog altijd de stoere kerel die dagelijks met een ladder, emmer en raamtrekker op pad gaat om zijn klanten te bedienen. Ondanks dat het vak de laatste jaren behoorlijk veranderd is qua gebruik van de ladder en de bereikbaarheid van de gevel.

De weerstand die de “introductie” van de wassteel  te weeg bracht als oplossing voor het terugdringen van het gebruik van de zware ladder is ook geen voorbeeld hoe open minded wij als branche staan ten opzichte van innovaties. Mensen (en niets menselijks is mij vreemd) hebben de neiging het oude te verdedigen en kritisch te zijn met betrekking tot het nieuwe in plaats van ontwikkelingen te omarmen en te kijken naar de mogelijkheden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de leden gaan reageren op de twee bovengenoemde onderwerpen tijdens de ledenbijeenkomst AWOG. Wassen met een drone lijkt ver weg, maar de ontwikkelingen gaan snel. Kijk maar naar de smartphone: de eerste werd ongeveer in 1996 geïntroduceerd, 20 jaar later werden er meer dan één miljard smartphones verkocht en inmiddels is deze niet meer uit ons leven te bannen.

Peter van Gogh, bestuurslid Schoonmakend Nederland-segment AWOG met portefeuille thema ‘techniek’

Gerelateerd