Schoonmakend Nederland wil calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer

Standpunt 5 november 2018

Schoonmakend Nederland wil calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer

In de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet een calamiteitenregeling voor onwerkbaar weer worden opgenomen. Al zes jaar zijn er plannen voor een dergelijke regeling, maar die is er nog steeds niet. Dit bepleit de branchevereniging voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijven Schoonmakend Nederland bij de Tweede Kamer, die binnenkort spreekt over het wetsvoorstel.

Expert

Voor werknemers en ondernemers
Een gedegen regeling voor onwerkbaar weer maakt het mogelijk om werknemers in een strenge vorstperiode (bij onwerkbaar weer) via een Werkloosheidswet (WW) uitkering door te betalen. Op dit moment kan een langdurige vorstperiode het voortbestaan van bedrijven in gevaar brengen, met alle gevolgen voor werknemers van dien. Dit speelt vooral bij glazenwassers. Als er buiten niet gewerkt kan worden, valt de omzet van een glazenwassersbedrijf volledig weg. Er is vaak geen vervangend werk voorhanden. Een calamiteitenregeling kan deze periode voor werknemers en ondernemers financieel overbruggen.

WAB
In de nieuwe wet WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) wordt de sectorindeling voor de WW afgeschaft. Dat zet de financieringsgrondslag voor de WW bij onwerkbaar weer onder druk. Schoonmakend Nederland had verwacht dat de calamiteitenregeling in de wet zou zijn opgenomen, maar dat is niet het geval. Aanpassing van het wetsvoorstel en toevoeging van een calamiteitenregeling, is daarom belangrijk voor de sector van de schoonmaak- en glazenwassersbedrijven.

Schoonmakend Nederland staat een regeling voor waarbij de WW-premie door de werkgevers in de bedrijfstak zelf wordt betaald. Voor werknemers betekent het dat zij hun loon krijgen doorbetaald als de weersomstandigheden werken onmogelijk maakt.

Lees hier de brief die aan de Tweede Kamerleden van de Commissie SZW is gestuurd.

Gerelateerd