Peter Rietbroek: Waar zíjn die mensen?

Opinie 29 april 2019

Peter Rietbroek: Waar zíjn die mensen?

De bestuursleden van het Schoonmakend Nederland-segment AWOG schijnen regelmatig hun licht op allerlei onderwerpen die hun specialisme aangaan. Dat doen zij in deze columns.

Expert

Oh oh Den Haag, mooie stad, achter de duinen……de volgende dag een kater, dus naar Scheveningen, lekker bakkuh in de zon. Die katers heb ik niet meer zo vaak, maar natuurlijk; als je in de buurt woont van die mooie stad achter de duinen, dan ga je naar het strand. Zeker als het zo zonnig is als het afgelopen paasweekend was.

Zo ik ook, samen met mijn gezin en familie, lekker lunchen bij een strandtent. Althans, dat dáchten we. Want op het moment dat wij het eten wilden bestellen, zei de ober allervriendelijkst: ‘Sorry, we hebben de keuken voor een halfuur gesloten, we gaan eerst alle bonnen wegwerken’.

De achterliggende reden was- u raadt het al- onderbezetting in de keuken. Pfffff, gelukkig dacht ik, stiekem wij zijn niet de enige branche die met tekorten van de juiste medewerkers kampt. Sterker nog, er wordt op dit moment een ware strijd gevoerd om de medewerker, zowel tussen de bedrijven in de branche onderling, als tussen verschillende branches. Op zichzelf niet verwonderlijk en een open arbeidsmarkt is ook zeker niet altijd slecht. Het geeft mensen de gelegenheid zich verder te ontwikkelen en ook voor bedrijven biedt doorstroom kansen. Nieuwe mensen, nieuwe energie en nieuwe inzichten.

Het kan echter ook doorslaan en dan komen er negatieve effecten bij kijken. En dan heb ik het natuurlijk niet over een halfuurtje op een zonnig terras wachten op je lunch, maar over de belemmering van groei van ondernemingen, over kostenstijgingen die niet goed doorberekend kunnen worden en over minder goede dienstverlening door een te groot verloop. Iedereen is daar op zijn manier mee bezig, ofwel vanuit het eigen bedrijf, ofwel vanuit de branche. En dat moet ook, want als de prognoses kloppen dan is het einde van de krapte nog niet in zicht.

Vandaar ook dat we blij mogen zijn dat we een sterke cao hebben en dat wij als branche veel te bieden hebben, zoals doorgroeimogelijkheden en afwisselend werk. En vanuit Schoonmakend Nederland/AWOG is er een arbeidsmarktcampagne ontwikkeld en blijven we nadenken over hoe we onze concurrentiepositie als branche kunnen behouden. Want afwachten, daar doen we niet aan. Ja, hooguit op een zonnig terras. Succes!

Peter Rietbroek, voorzitter Schoomakend Nederland-segment AWOG
(29-4-2019 gedeeld via LinkedIn/speerpunt AWOG thema markt/social media)

Gerelateerd