Peter van Gogh: Nano-coating

Opinie 2 juli 2019

Peter van Gogh: Nano-coating

De bestuursleden van het Schoonmakend Nederland-segment AWOG schijnen regelmatig hun licht op allerlei onderwerpen die hun specialisme aangaan. Dat doen zij in deze columns.

Expert

Wij, glas- en gevelbehandelaars, worden met regelmaat door allerlei leveranciers van Nano-coating benaderd. Er worden vaak heel mooie beloftes gedaan zoals zelfreinigend, minder/geen onderhoudskosten de komende 10 jaar, geen periodieke werkzaamheden meer en het hoog frequentie onderhoud zal minder tijd gaan kosten.

Wanneer je met deze leveranciers in gesprek gaat, laten ze naast hun ‘mooie’ beloftes ook vaak ter ondersteuning een proefstuk zien, waar het ene deel bewerkt is en het andere deel onbehandeld. Als ze dan hun koffie verspillen op het oppervlak dan wordt het zogenaamde ‘lotus-effect’ zichtbaar. Bij mij bekruipt dan het ‘Tel-Sell’-gevoel, waarin alleen nog Mike de presentator ontbreekt.

Let wel ik probeer hier niet de bedoelde leveranciers te benadelen, echter voor de glas- en gevelbehandelaar is het moeilijk te beoordelen of het aangeboden product daadwerkelijk levert wat verwacht mag worden volgens de aanbieders. Minder onderhoudskosten en een lange garantie termijn zijn voordelen die ook onze klanten aanspreken, maar die we niet of nauwelijks kunnen onderbouwen met aansprekende ervaringen. Om deze reden hebben wij vanuit de Technische Commissie van Schoonmakend Nederland AWOG en vanuit de Schoonmakend Nederland-werkgroep gevel samen met Vereniging Schoonmaak Research (VSR) opdracht gegeven aan TNO Onderzoek om het professioneel gebruik van functionele (nano)coatings op glas en gevel te onderzoeken. Doelstelling van dit onderzoek is om te komen tot meer handvaten voor toepassingen van Nano-producten binnen ons werkgebied.

Naast hoge verwachting van dit onderzoek, heb ik tijdens de voorbereidende besprekingen mijn beperkte scheikundige kennis weer enigszins kunnen bijspijkeren. Zodra we meer kunnen melden over dit onderzoek zullen wij dit communiceren via kanalen van Schoonmakend Nederland en VSR.

Peter van Gogh, bestuurslid Schoonmakend Nederland-segment AWOG

Gerelateerd