Werkbezoek Maarten Camps (Ministerie Economische Zaken en Klimaat) en Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland) aan NOVON

Politiek 29 november 2019

Werkbezoek Maarten Camps (Ministerie Economische Zaken en Klimaat) en Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland) aan NOVON

Op vrijdag 29 november vond een werkbezoek plaats van de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, aan de schoonmaaksector. Het bezoek komt voort uit een eerder werkbezoek van Camps, waarbij de schoonmaaksector er achteraf gezien bekaaid vanaf kwam. Samen met Leendert-Jan Visser (directeur MKB-Nederland) en Jeroen Veldboer en Christian de Boer van brancheorganisatie OSB ontving algemeen directeur Elbert Jan Hesse deze groep bij NOVON in Zwolle.

Expert

Tijdens het bezoek is gesproken over de toenemende regeldruk, die in de schoonmaaksector erg voelbaar is. Hesse gaf aan dat de invoering van de WAB veel extra administratief werk met zich meebrengt, die vooral voor MKB-bedrijven een uitdaging zijn omdat zij minder ondersteuning hebben t.o.v. grote bedrijven. Aangegeven werd ook dat het voor bedrijven in de sector soms moeilijk is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen te krijgen. En als deze mensen dan aan het werk zijn, dan zijn de risico’s (kosten) onevenredig groot voor werkgevers. Om hierover door te praten deed de branche een uitnodiging. Er wordt nu een vervolgafspraak gemaakt om te bespreken hoe we dit gezamenlijk beter kunnen doen. Ook is gesproken over de schuldenproblematiek, de maatschappelijke rol van de schoonmaakbranche en ondernemers, het ondernemerschap en aanbestedingen.

Camps gaf aan dat hij het bezoek hem inzicht gaf over de complexe problemen waar de sector voor staat.

Deelnemers werkbezoek:

  • Elbert Jan Hesse, Algemeen directeur NOVON
  • Jannette de Lange, Hoofd bedrijfsbureau NOVON
  • Jacco Vonhof, eigenaar/voorzitter MKB-Nederland
  • Maarten Camps, secretaris-generaal Ministerie Economische Zaken en Klimaat
  • Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland
  • Jeroen Veldboer, OSB
  • Robert van der Zwan, MT-lid EZK directie Ondernemerschap
  • Chris Sol, communicatieadviseur EZK (verslag en fotografie)
  • Maret Oomen, directie Mededinging en Consumentenbeleid
  • Christian de Boer, manager communicatie OSB