Fiets van de zaak kopen of leasen

Achtergrond 9 september 2020 Deze informatie is verstrekt door: Belastingdienst

Fiets van de zaak kopen of leasen

Geld besparen met de fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel. Lees welke belastingregelingen er zijn.

Expert

 • Ondernemersplein KVK

U kunt geld besparen op een fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. Lees hier welke regelingen er zijn en van welke u gebruik kunt maken.

Welke regelingen zijn er voor uw fietsplan?

Er zijn 4 verschillende fiscale regelingen voor een fiets, elektrische fiets of pedelec voor uw bedrijf:

 • Fiets of leasefiets van de zaak
 • Deel brutoloon gebruiken
 • Kilometervergoeding
 • Renteloze lening

Welke regelingen u kunt gebruiken, hangt af van uw situatie:

 • U bent zzp’er: u heeft een eenmanszaak en wilt een fiets voor uzelf.

  U kunt alleen gebruikmaken van de fiets van de zaak-regeling.

 • U wilt een fiets regelen voor uw werknemer(s).

  U kunt gebruikmaken van alle regelingen.

 • U bent dga van uw bv of nv.

  U bent ook werknemer en kunt van alle regelingen gebruikmaken.

Zzp'er en fiets van de zaak

U koopt of leaset een fiets met uw eenmanszaak. Dat mag wanneer u de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt.

Voor de inkomstenbelasting is de bijtelling 7% van de adviesprijs van de fiets. U kunt de adviesprijs opzoeken op bijtellingfietsvandezaak.nl. U telt als zzp’er deze 7% bijtelling op bij uw winst.

Aftrekbare kosten voor zzp'ers

U kunt de aanschafprijs van de fiets van de zaak aftrekken van de winst met een jaarlijkse afschrijving. Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent.

Daarnaast mag u losse kosten voor de fiets van de zaak aftrekken. Bijvoorbeeld kosten van een fietsverzekering, reparaties of accessoires.

Btw aftrekken

U kunt de btw van de aanschafkosten en losse kosten voor de fiets aftrekken als voorbelasting. Als u de fiets van de zaak ook privé gebruikt, moet u bepalen hoe u met de btw omgaat. Lees meer over btw aftrekken bij gemengd gebruik.

Geen kilometervergoeding

U rekent geen reiskosten voor de zakelijke kilometers die u maakt met de fiets van de zaak.

Werkgever en fiets van de zaak

U koopt of leaset een fiets voor uw werknemer.

Voor de loonheffingen is de waarde van de fiets 7% van de adviesprijs. U kunt de adviesprijs opzoeken op bijtellingfietsvandezaak.nl.

U telt de bijtelling op bij het brutojaarsalaris van uw werknemer. Over het bedrag van die bijtelling houdt u per aangiftetijdvak loonbelasting/premie volksverzekeringen in.

Daarnaast betaalt u over de bijtelling de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst.

Het maakt niet uit hoe de fiets gebruikt wordt

Uw werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken. En hoeft de fiets niet voor woon-werkverkeer te gebruiken.

Rekenvoorbeeld

 • Fiets voor uw werknemer

  Uw werknemer heeft een bruto jaarsalaris van € 35.000.

  De adviesprijs van de fiets is € 2.000.

  De jaarlijkse bijtelling is 7% van € 2.000 = € 140.

  Over het bedrag van de bijtelling betaalt de werknemer loonbelasting/premie volksverzekeringen. Voor 2020 is dat bij dit jaarsalaris € 58. Uw werknemer betaalt dan per aangiftetijdvak van een maand € 4,83 voor een fiets van € 2.000.

  U betaalt premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw over de bijtelling.

Betaalt uw werknemer mee?

Dan kunt u de maandelijkse bijdrage aftrekken van het bedrag van de bijtelling. Let op: u mag niet meer aan eigen bijdrage aftrekken dan het bedrag van de bijtelling.

Bijtelling onbelast houden voor uw werknemer

Het bedrag van de bijtelling blijft onbelast als u dat bedrag aanwijst als eindheffingsloon. Dan kost de fiets uw werknemer dus niets. U moet daarvoor wel voldoende vrije ruimte hebben. Anders betaalt u 80% eindheffing over het bedrag van de bijtelling. Aanwijzen als eindheffingsloon doet u in elk aangiftetijdvak.

Lees meer over de vrije ruimte en de eindheffing bij 'Eindheffing werkkostenregeling berekenen' in het Handboek Loonheffingen.

Kilometervergoeding niet meer onbelast

De kilometervergoeding voor woon-werkverkeer met de fiets is niet meer onbelast als u de fiets voor uw werknemer heeft gekocht of leaset met deze regeling. U kunt uw werknemer nog wel een onbelaste vergoeding geven voor woon-werkverkeer met het ov of met de auto.

Aftrekbare kosten voor werkgevers

Omdat u de fiets voor uw werknemer betaalt, kunt u de kosten aftrekken van de winst. Dit doet u met een jaarlijkse afschrijving. Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent. Btw is aftrekbaar voor maximaal € 130 wanneer u voldoet aan de voorwaarden. Dat betekent dat u voor een fiets van € 749 (inclusief btw) of minder de volledige btw mag aftrekken, als:

 • u voor het eerst een fiets koopt of leaset voor uw werknemer
 • uw werknemer geen andere vergoedingen voor woon-werkverkeer krijgt
 • uw werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor de fiets

In andere gevallen gelden beperkingen. Lees meer over de voorwaarden en bekijk voorbeelden van toegestane aftrek personeelsvoorzieningen.

Deel brutoloon gebruiken

Met de bruto/nettovergoeding levert uw medewerker een deel van het bruto inkomen in. Voor dat deel krijgt hij een vergoeding om een fiets van te kopen. Deze vergoeding wijst u aan als eindheffingsloon. Daar betaalt u geen belasting over zolang u binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft.

Omdat het bedrag van het brutoloon af gaat, betalen u en uw werknemer minder loonbelasting en premies.

Rekenvoorbeeld

 • Bruto/nettovergoeding

  Eén van uw werknemers wil een fiets kopen. De werknemer heeft een bruto maandsalaris van € 4.500. De fiets kost € 1.250. U zet € 1.250 van het brutoloon van uw werknemer om in een vergoeding voor de aanschaf van de fiets. Dat doet u door dat bedrag af te trekken van zijn brutoloon. U kunt dit in een keer doen, of verspreid over verschillende maanden binnen hetzelfde kalenderjaar.

  Normale maand voor uw werknemer:

  • Brutoloon € 4.500
  • Belast tegen 40% (€ 1.800 aan belasting)
  Netto op zijn rekening: € 2.700

  Maand van aanschaf fiets:

  Uw werknemer krijgt een nettovergoeding van € 1.250 op zijn rekening. Die vergoeding gaat af van het brutoloon.

  • Brutoloon (€ 4.500 - € 1.250) = € 3.250
  • Belast tegen 40% (€ 1.300 aan belasting)

  Blijft over een nettoloon van € 1.950. Totaal op zijn rekening € 1.950 + € 1.250 = € 3.200.

 • Het voordeel voor uw werknemer

  Uw werknemer ontvangt € 500 meer dan de € 2.700 die hij normaal krijgt. Die € 500 is de gespaarde belasting van 40% over € 1.250.

 • Uw voordeel als werkgever

  Deze vergoeding van € 1.250 wijst u aan als eindheffingsloon. U betaalt daarover geen belasting zolang u binnen de vrije ruimte blijft.

  U betaalt verder over € 3.250 premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst. In plaats van over € 4.500.

Onbelaste kilometervergoeding

Uw werknemer kan de fiets ook financieren met een onbelaste kilometervergoeding. U geeft uw werknemer dan een vergoeding per kilometer woon-werkverkeer. Een vergoeding tot € 0,19 is onbelast.

Renteloze lening

U leent uw werknemer een bedrag om een fiets van te kopen. Omdat uw werknemer dit bedrag terugbetaalt, gaat het niet van de vrije ruimte af. De werknemer kan die lening ook terugbetalen met de onbelaste kilometervergoeding.

Rekenvoorbeeld

U leent uw werknemer € 1.500 voor een fiets. Hij krijgt € 0,15 kilometervergoeding op een woon-werktraject van 4 kilometer. Dat is een vergoeding van € 1,20 per werkdag. Daarmee betaalt hij de lening terug in ongeveer 5 jaar.

Gerelateerd