Berekening en uitbetaling eindejaarsuitkering 2020

Achtergrond 6 november 2020

Berekening en uitbetaling eindejaarsuitkering 2020

Ook in 2020 is er een eindejaarsuitkering. Voor wie de eindejaarsuitkering is, wanneer die uitbetaald hoort te zijn en hoe je de hoogte van het bedrag berekent, lees je hier.

Expert

Voor welke werknemers?
Om voor de eindejaarsuitkering in aanmerking te komen, moet de werknemer tenminste 6 maanden onafgebroken in dienst zijn van een werkgever.

Wanneer is de uitbetaling?
De eindejaarsuitkering wordt betaald vóór 15 december 2020.

Wat is de hoogte van de eindejaarsuitkering en hoe wordt deze berekend?
In 2020 is de eindejaarsuitkering 3,2%. De eindejaarsuitkering wordt berekend over het bruto-inkomen in de referteperiode. De referteperiode is:

  • Bij betaling van het loon per maand
    De verdiensten op basis van het uurloon in de maanden januari tot en met november gedeeld door 11 en vervolgens vermenigvuldigd met 12
  • Bij betaling van het loon per 4 weken
    De verdienste op basis van het uurloon in de loonperioden 1 tot en met 12 gedeeld door 12 en vervolgens vermenigvuldigd met 13,25.
    Toelichting: in 2020 is er een extra loonperiode (week 53, loonperiode 14). Om ook die week in de referteperiode mee te nemen wordt in 2020 gerekend met een vermenigvuldigheidsfactor van 13,25 in plaats van 13. Let op: het gaat om een bijzondere situatie, die eens in de zoveel jaar voorkomt.

Is fiscale uitruil mogelijk?
De eindejaarsuitkering wordt zoveel mogelijk netto uitgekeerd als reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dit levert een financieel voordeel op voor werkgever en werknemer. De fiscale regels worden gevolgd. Dit staat in artikel 16 CAO. Meer informatie staat in de regeling uitruil eindejaarsuitkering voor woon-werkvergoeding 2020 (pdf).

Gerelateerd