Strenge lockdown tot en met 19 januari: de gevolgen voor de schoonmaakbranche

Nieuws 15 december 2020

Strenge lockdown tot en met 19 januari: de gevolgen voor de schoonmaakbranche

Op maandag 14 december kondigde premier Rutte in een televisietoespraak een strenge lockdown aan. Het doel is om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden vanaf 15 december 2020 tot en met 19 januari 2021. De maatregelen hebben ook gevolgen voor de schoonmaakbranche.  

Nederland in lockdown, 14 december 2020 (Rijksoverheid).jpg

Expert

Schoonmaak op lijst cruciale beroepen
Net als in het voorjaar heeft het Kabinet een lijst samengesteld met ‘cruciale beroepen’. Schoonmaak voor de cruciale beroepen staat op deze lijst. Het gaat om dan om het schoonmaakwerk voor de cruciale facilitaire en ondersteunende functies’.  

Basisscholen en kinderopvang blijven beschikbaar voor kinderen van ouders die werken in cruciale sectoren. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoeren, dan vraagt het Kabinet zo veel mogelijk zelf de kinderen op te vangen.  

Publiek toegankelijke locaties worden gesloten. Denk aan dierentuinen, pretparken en bioscopen. Ook de scholen gaan dicht. Hotels mogen openblijven, maar de restaurants worden gesloten en roomservice is niet toegestaan.  

Werk thuis
Het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven blijft van kracht. Ga alleen naar het werk als het moet.  

Steun voor ondernemers
De schoonmaakbranche wordt getroffen door deze lockdown. Met name het sluiten van publiekslocaties en scholen heeft gevolgen. Het steunpakket voor bedrijven blijft van kracht. 

Landelijk Coördinatiepunt Corona schoonmaakbranche
Heb je vragen of hulp nodig? Het Landelijk Coördinatiepunt is bereikbaar via telefoonnummer 0800 22 6 54 56 en kan elke werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur gebeld worden met vragen. Ook kunnen tussen 9.00 en 17.30 uur vragen per WhatsApp gesteld worden op nummer 06 82 72 21 06.

Gerelateerd