‘Regionaal Werkcentrum en Mobiliteitscentrum Schoonmaak creëren samen kansen voor schoonmakers.’

Achtergrond 30 maart 2021

‘Regionaal Werkcentrum en Mobiliteitscentrum Schoonmaak creëren samen kansen voor schoonmakers.’

Het Regionaal Werkcentrum ondersteunt mensen die hun baan dreigen te verliezen in deze coronatijd. ‘Echter, de werknemer bepaalt het tempo,’ legt Arzil Alamsjah (Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam) uit, ‘kan een werknemer niet op zijn locatie blijven, dan gaat hij door een rouwproces. Hij had willen doorwerken en moet nu ergens anders wennen. Dat kost tijd, terwijl wij eigenlijk veel sneller medewerkers mobiel willen houden. Maar dat is hun goed recht.’

Expert

Regionaal Werkcentrum
Naast het werkgeversservicepunt, een samenwerking tussen gemeente en UWV om mensen in een uitkeringssituatie, WW-uitkering of bijstand te bemiddelen naar werk, werd het Regionaal Werkcentrum opgezet in het begin van het coronatijdperk, bijna gelijktijdig met het Mobiliteitscentrum Schoonmaak. Ze werken momenteel actief met elkaar samen; het RWC is een publiek private samenwerking met verschillende netwerkpartners om getroffen werkgevers en werknemers verder te helpen.

Mobiliteit
‘Ons product is arbeid en via de Dependance van het RWC op Schiphol kwam ik in contact met Sylvia de Gunst van het Mobiliteitscentrum Schoonmaak,’ legt Arzil uit. ‘En dan zoek je de samenwerking op.’

Schiphol was één van de grootste werkgevers die stilviel. In maart 2020, begin Corona, gebeurde er veel, Schiphol ging dicht, schoonmakers konden er tijdelijk niet meer werken. ‘Met als doel medewerkers aan het werk te houden, werken we veel samen met het Mobiliteitscentrum Schoonmaak. We wisselen kandidaten uit, zij hebben werkgevers én we bemiddelen samen over vacatures.’

In het begin vond Arzil het lastig, want het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam werkt regionaal en is breder dan enkel schoonmaak. ‘We kijken waar onze hulp nodig is om mensen mobiel te houden. We zijn op werknemers gericht, er zijn veel bedrijven met overcapaciteit, waar afgeschaald wordt. Samen met het Mobiliteitscentrum beoordelen we of het lukt mensen aan het werk te krijgen in deze gekke tijd, waar de ene dag totaal anders is dan de andere.’

Beweging
Corona duurt veel langer dan oorspronkelijk gedacht, de horecasector is dicht, dus schoonmakers moeten ergens anders worden geplaatst. En met succes: er is nu een schoonmaker aan het werk bij Victoria Schoonmaakbedrijf, er is beweging. ‘Als mensen willen, is er voldoende werk, maar het aantal uur is soms minimaal. Dan is het een afweging of het wel of niet haalbaar is iemand te plaatsen. Maar als het lukt geeft dat enorm veel voldoening.’

Naast de vacatures voor schoonmaak, worden ook andere vacatures gedeeld zoals magazijnmedewerker, inpakker of verkoopmedewerker. ‘Samen met het Mobiliteitscentrum kijken we welke werkzoekende schoonmakers de ervaring of het talent hebben om door te stromen naar ander werk. ’De samenwerking met het Werkgever Service Punt in de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland heeft tot een succesvolle plaatsing van een werkzoekende bij een schoonmaakbedrijf geleid.

Samenwerking
‘Kleine en grote bedrijven zijn positief naar elkaar en gunnen elkaar zaken. Dat is het mooie aan deze bewegingen,’ legt Arzil uit, ‘de betrokkenheid van werkgevers onderling is momenteel groot, je wilt je mensen toch aan het werk houden in plaats van thuis op de bank.’

Contact onderhouden met elkaar over wat er leeft is heel belangrijk, zo kun je iemand ook echt geplaatst krijgen. Daarom bellen Arzil en Sylvia elkaar elke maand om te weten wat er leeft. ‘Het positieve aan deze hele situatie is dat mensen het besef krijgen, wat wil ik? Er zijn volop kansen. Voor schoonmakers die binnen de zorg willen werken zijn er doorgroeimogelijkheden. Als je iets anders wil dan schoonmaak, dan is nu het moment.’

Het is opvallend dat de werkloosheid niet toeneemt. ‘Andere banen bieden nieuwe kansen binnen én buiten de schoonmaak. Hopelijk is het mogelijk om na 1 mei weer te gaan opschalen. Vliegvelden gaan hopelijk weer open en de lopende vaccinaties helpen ook. Het testen van mensen voor evenementen zorgt ervoor dat er meer mogelijk is. Dat is een goed geluid om de toekomst mee in te gaan,’ besluit de positief gestemde Arzil.

Gerelateerd