Zo stelt u een ondernemingsplan op

Achtergrond 3 mei 2022 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Zo stelt u een ondernemingsplan op

Een ondernemingsplan opstellen geeft richting en helderheid. Waarom het belangrijk is, wat er in moet staan en hoe je het opstelt, lees je hier.

Expert

 • Ondernemersplein KVK

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan wordt ook wel bedrijfsplan, businessplan of ondernemersplan genoemd. Het is een document waarin u uw plannen als startend ondernemer gedetailleerd beschrijft, zoals uw product of dienst, de prijs en de verwachte winst.

Waarom stelt u een ondernemingsplan op?

U bent niet verplicht als starter een ondernemingsplan op te stellen, maar het is verstandig het wel te doen. Een bedrijfsplan schrijven doet u in eerste instantie voor uzelf: het dwingt u om uw idee te concretiseren en het scherp te formuleren. Bovendien ziet u of uw plannen haalbaar zijn en of er markt is voor uw product of dienst. Ook krijgt u inzicht in uw eigen sterke en zwakke punten.

Veel startende ondernemers maken pas een ondernemingsplan als ze geld nodig hebben om hun idee in de praktijk te brengen. Eventuele geldschieters bepalen namelijk op basis van uw businessplan of ze in een idee willen investeren of niet- ze schatten aan de hand van het plan de risico’s in. Toch is het heel zinvol om ook een ondernemingsplan op te stellen wanneer u niet op zoek bent naar investeerders. Als u uw plannen helder op papier gezet hebt kunt u veel gerichter actie ondernemen.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan staan in ieder geval de volgende onderwerpen:

 • Samenvatting

  Ga ervan uit dat de lezer weinig tijd heeft. Een bedrijfsplan maken begint daarom met een samenvatting van maximaal twee A4-tjes. Ga in op uw idee, de markt, potentiële klanten, mogelijke concurrenten en hoe u zichzelf wilt onderscheiden. En, heel belangrijk, vermeld de belangrijkste cijfers uit uw financiële plan.

 • Beschrijving van uw idee

  Leg uit wat uw idee is en waarom u rond dit product of deze dienst een bedrijf wilt opzetten. In welke behoefte gaat u voorzien?

 • Algemene beschrijving van uw bedrijf

  In dit deel vertelt u hoe u uw bedrijf organiseert. Geef daarbij antwoord op vragen als:

  • Start u alleen of met anderen?
  • Neemt u personeel in dienst?
  • Waar vestigt u uw bedrijf?
  • Bent u naast ondernemer ook nog in loondienst ?
  • Heeft u vergunningen nodig?
  • Zijn er risico’s voor uw onderneming?
  • Verzorgt u uw administratie zelf of huurt u een boekhouder of administratiekantoor in?
  • Hoe regelt u uw oudedagsvoorziening ?
 • Financieel plan

  Een heel belangrijk onderdeel. Hoeveel geld heeft u nodig, waar gaat u het vandaan halen en waar wilt u het voor gebruiken? In uw financieringsplan laat u in cijfers zien dat uw plan kans van slagen heeft. Bent u op zoek naar investeerders, dan moet u ze met dit gedeelte zien te overtuigen. Gebruik uw gezonde verstand en wees altijd eerlijk! In het financiële plan neemt u een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en persoonlijke begroting op.

 • Marketingplan

  In het marketingplan moet duidelijk worden hoe u aan uw klanten komt. Beschrijf op welke markt u zich wilt begeven, welke ontwikkelingen u daar ziet, of u daarvan profiteert of er juist tegenin gaat, wie uw concurrenten zijn, wie uw potentiële klanten zijn en hoe u denkt die voor u te gaan winnen.

 • Persoonlijke gegevens en ondernemerskwaliteiten

  Met een ondernemingsplan presenteert u uzelf. Vermeld persoonlijke gegevens, ook die van uw eventuele zakenpartner. Denk aan personalia, burgerlijke staat en werkverleden. Zie dit als een cv. Vertel ook waarom u ondernemer wilt worden, wat u met uw bedrijf wilt bereiken en wat uw sterke en zwakke kanten zijn. Hoe gaat u zichzelf ontwikkelen als ondernemer? Volgt u opleidingen, laat u zich coachen?

Gebruik een voorbeeld voor uw ondernemingsplan

Download een gratis sjabloon voor een ondernemingsplan via Qredits. Hiermee zet u al uw ideeën netjes op een rij. Ook kunt u bij Qredits kosteloos via e-learning inspiratie opdoen en voorbeelden krijgen. Na afloop download u een kant en klaar ondernemersplan.

Als het u zelf niet lukt om uw ondernemingsplan op te stellen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om hulp in te schakelen. Via een hbo- of mbo-instelling kunt u vragen of een student u kan ondersteunen. Maar ook commerciële partijen kunnen u tegen betaling helpen.

Uw ondernemingsplan als leidraad blijven houden

Uw ondernemingsplan eenmalig opzetten en het vervolgens aan de kant schuiven? Zonde. Uw businessplan kan een uitstekende leidraad zijn als u eenmaal gestart bent met uw bedrijf. Bekijk zo nu en dan eens of de inhoud van uw plan nog aansluit bij de praktijk. En pas het indien nodig aan. Zo verliest u het grotere plaatje niet uit het oog en behoud u uw focus, wat zeker bij grote veranderingen erg prettig kan zijn.

Ook uw persoonlijke ontwikkelingen kunt u meenemen bij het updaten van uw ondernemingsplan. Denk hierbij aan het volgen van een cursus of coaching.

Business model Canvas

Een ondernemingsplan schrijven kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld het Business Model Canvas als basis gebruiken. Dan maakt u een plan dat meegroeit met uw bedrijf en kunt u gemakkelijker focussen en bijsturen.

Tips

 • Houd het simpel en beknopt. Het moet voor de gemiddelde lezer goed te begrijpen zijn. Maak er geen lijvig document van, dat is nergens voor nodig.
 • Vraag feedback. Leg uw plan voor aan mensen met en zonder kennis van ondernemen en neem tips en adviezen mee.

Handige links