CO2-rapportageplicht voor zakelijke mobiliteit in de maak

Achtergrond 28 oktober 2022

CO2-rapportageplicht voor zakelijke mobiliteit in de maak

Heeft jouw bedrijf meer dan 100 medewerkers in dienst? Dan ben je vanaf 1 juli 2023 verplicht om te gaan rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van  jouw medewerkers. De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen. Omdat meer dan de helft van de kilometers werkgerelateerd is, kunnen werkgevers een grote rol spelen in het verduurzamen ervan.

Experts

De belangrijkste punten op een rij:
  • De rapportageplicht geldt voor alle werkgerelateerde kilometers, zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen. 
  • In de rapportage staat welk type voervoersmiddel, het brandstoftype en het aantal kilometers.  
  • Deadline voor de 1e rapportage: 1 juli 2024. Dat betekent dat er vanaf 1 juli 2023 gemeten wordt. 
  • De overheid berekent de CO2-uitstoot. Ieder jaar ontvangt het bedrijf een rapport met inzicht in en feedback op de totale CO2-uitstoot. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat in gesprek met werkgeversorganisaties, waaronder Schoonmakend Nederland, om de uitvoering van de regeling te bespreken en te finetunen. 

Open conferentie

In januari organiseren we een open conferentie over de inhoud van de regeling en de gevolgen voor jouw administratie en jouw medewerkers. Informatie hierover volgt later. 

Tip

Vraag alvast aan je (HR) softwareleverancier óf en welke voorbereidingen zij treffen om persoonsmobiliteit bij te kunnen houden en rapporteren. 

Gerelateerd