Wie zijn wij?

Schoonmakend Nederland, de brancheorganisatie van de schoonmaaksector
Schoonmakend Nederland staat voor de ondernemers in de schoonmaakbranche. We staan dicht bij onze leden en streven ernaar om samen met hen de schoonmaakbranche beter en structureel op de kaart te zetten.

We komen op voor de belangen van onze leden, we verbinden en ondersteunen hen bij hun gezamenlijke en individuele uitdagingen. Hierdoor kunnen onze ondernemers waardevol werk bieden op een aantrekkelijke arbeidsmarkt en kunnen zij succesvol opereren in een gezond ondernemersklimaat.

Schoonmakend Nederland, voorheen OSB, is al 40 jaar de brancheorganisatie voor de professionele schoonmaak- en glazenwassersbedrijven.

Schoonmaak is cruciaal
Schoonmaak is cruciaal. Dit heeft de coronacrisis in Nederland wel aangetoond. Schoonmaak en hygiëne vormen de basis van een schone en veilige werk- en leefomgeving. Schoonmakers staan voortdurend in de frontlinie in onze gezamenlijke strijd tegen het coronavirus. Zij leveren waardevol werk voor het functioneren van onze maatschappij, de gezondheid van mensen en voor een veilige en schone werk- en leefomgeving.

Belangenbehartiger
Schoonmakend Nederland behartigt de belangen van ongeveer 300 ondernemers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche in Nederland. Onze leden realiseren 70% van de totale omzet van de markt. Zij richten zich voornamelijk op de zakelijke markt. Onze leden zijn actief in onder meer ziekenhuizen, luchthavens, stations, kantoren, fabrieken en scholen, hotels en laboratoria. Overal zijn zij aanwezig, zichtbaar of achter de schermen. Onze mensen representeren het hart van onze samenleving. Meer dan 170 verschillende nationaliteiten en achtergronden werken op een inclusieve manier samen.

De schoonmaak- en glazenwassersbranche is heel dynamisch. Onze leden staan centraal en bepalen onze koers. We helpen hen om zich (nog verder) te professionaliseren, bijvoorbeeld door het afsluiten van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (cao), door politieke lobby en imagoversterking.

Visie
Wij werken vanuit de visie dat de schoonmaaksector helpt de wereld beter te maken voor mens, milieu en economie. We stimuleren innovatie en maatschappelijke waarde bij werkgevers en ondernemers. Als plek van inspiratie, kennis en verbinding creëren wij een dynamische en waardevolle branche om in te ondernemen en in te werken.

Missie
Wij staan naast, voor, achter en tussen de ondernemers, werkgevers en werknemers in onze schoonmaakbranche. We komen op voor de belangen van onze leden én de branche, we verbinden de branche en verbinden en ondersteunen leden en niet-leden bij gezamenlijke uitdagingen binnen onze branche. Ons doel is ervoor zorgen dat onze ondernemers waardevol werk kunnen aanbieden op een aantrekkelijke arbeidsmarkt en dat zij succesvol in gezond ondernemersklimaat kunnen ondernemen.

Thema’s
Schoonmakend Nederland richt zich op drie belangrijke thema’s:

  1. Arbeidsmarkt en werkgeverschap: belangenbehartiging, vitaliteit en gezondheid;
  2. Ondernemerschap: ondersteunen van bedrijven bij hun groei en innovatie en bieden van kennis en hulp bij praktische vragen (zoals bijvoorbeeld via de corona-helpdesk);
  3. Duurzaamheid: ondersteuning en zichtbaarheid bij maatschappelijke initiatieven en gezamenlijk onderzoek naar verduurzaming van onder meer schonere schoonmaakmiddelen en de energietransitie.

Platformen
Schoonmakend Nederland speelt in op de behoeften van de mkb-bedrijven binnen de sector en de verschillende specialismes hierin. In de platformen komen per schoonmaakspecialisme ondernemers bij elkaar. Zo zijn er onder meer platformen voor de reconditionering, glasbewassing en gevelonderhoud, jonge ondernemers, hotelschoonmaak en onderwijs. In de schoonmaaksector zijn er overkoepelend veel overeenkomsten, maar elk specialisme loopt vaak tegen specifieke zaken aan. Via de platformen is Schoonmakend Nederland beter in staat om snel in te spelen op de wensen en behoeften van deze schoonmaakspecialismen.

Lid worden?
Wil jij je aansluiten bij het uitgebreide en vakinhoudelijke netwerk met collega-bedrijven? Lees meer over een lidmaatschap bij Schoonmakend Nederland.