Veelgestelde vragen

De uitbraak van het coronavirus en de toename van het aantal besmettingsgevallen in Nederland levert veel vragen op. De afgelopen maanden schreven we over een groot aantal aan corona gelieerde onderwerpen. Hieronder vind je een overzicht om snel de relevante informatie te vinden.

Strenge lockdown tot en met 19 januari

Nederland in lockdown, 14 december 2020 (Rijksoverheid).jpgOp maandag 14 december kondigde premier Rutte in een televisietoespraak een strenge lockdown aan. Het doel is om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden vanaf 15 december 2020 tot en met 19 januari 2021. De maatregelen hebben ook gevolgen voor de schoonmaakbranche. Lees meer.

Steunmaatregelen

NOW-regeling
In de NOW-regeling is de tegemoetkoming in loonkosten geregeld. Je komt in aanmerking als je verwacht ten minste 20% omzet te verliezen.

  • Loket aanvraag NOW 3 weer geopend
    Het loket om NOW 3 aan te vragen (voor het tijdvak oktober – december) wordt door de verplichte sluitingen heropend. Vanaf 15 december tot en met 27 december is het loket daarvoor geopend. 

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)
TVL helpt mkb-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal € 750 en maximaal € 90.000 per kwartaal is er voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Aanvragen is per kwartaal mogelijk tot 30 juni 2021 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). De aanvraag voor Q4 kan tot en met 29 januari worden gedaan. Lees meer

Uitstel van betaling van belastingen
Om liquiditeitsproblemen bij ondernemers te voorkomen kan uitstel van betaling voor belastingen worden aangevraagd. De aflossingstermijn van 24 maanden wordt verlengd naar 36 maanden, en de aflossing van opgebouwde schulden start pas vanaf 1 juli 2021.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een totaaloverzicht van de financiele regelingen rondom corona. 

Schoonmaak op lijst cruciale beroepen

Net als in het voorjaar heeft het Kabinet een lijst samengesteld met ‘cruciale beroepen’. Schoonmaak staat nu op deze lijst. Het gaat dan om het schoonmaakwerk voor de ‘cruciale facilitaire en ondersteunende functies’.

Verklaringen
Soms hebben medewerkers een verkaring nodig om zich te kunnen verplaatsen of een beroep te kunnen doen kinderopvang. Schoonmakend Nederland heeft brieven daarvoor voorbereid. Denk eraan de grijs gemarkeerde teksten in de brieven in te vullen.

Mobiliteitscentrum Schoonmaak

handen - puzzel.jpg

Komen je schoonmaakmedewerkers nu thuis te zitten? Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak heeft werkaanbod.  
Heb je door deze strenge lockdown werknemers beschikbaar? Neem contact op met het Mobiliteitscentrum Schoonmaak. Zij hebben verschillende vacatures open staan waar medewerkers voor nodig zijn. Kijk op mobiliteitscentrumschoonmaak.nl voor meer informatie.

Testen op coronavirus

Breid basisregels uit met schoonmaak en goede hygiƫne

Goede schoonmaak en hygiëne zijn, naast de zes basisregels van de Rijksoverheid, ook van essentieel belang bij de aanpak van (de verspreiding van) het coronavirus. Daarom roepen brancheverenigingen Schoonmakend Nederland (schoonmaak) en de NVZ (fabrikanten en importeurs van was- en reinigingsmiddelen) het kabinet op om deze zes basisregels hiermee uit te breiden.

Beide brancheorganisaties hebben relevante informatie op het gebied van schoonmaak en hygiëne op hun websites staan. Deze informatie is voor ondernemers (maar ook voor anderen) vrij toegankelijk, zodat ondernemers en hun opdrachtgevers met deze schoonmaakkennis een bijdrage kunnen leveren in onze gezamenlijke strijd tegen het virus. Dit onder het motto ‘Verspreid de schoonmaakkennis, niet het virus.’ Lees meer