Veelgestelde vragen

De uitbraak van het coronavirus en de toename van het aantal besmettingsgevallen in Nederland levert veel vragen op. De afgelopen maanden schreven we over een groot aantal aan corona gelieerde onderwerpen. Hieronder vind je een overzicht om snel de relevante informatie te vinden.

Strenge lockdown tot en met 9 februari

Coronaregels tot en met 9 februari (Rijksoverheid).jpgIn de persconferentie van 12 januari kondigde premier Rutte, zoals verwacht, een verlenging van de lockdown aan. Dit betekent dat de coronamaatregelen die op 15 december van kracht werden, minimaal tot en met 9 februari gelden. De maatregelen zijn nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Lees meer.

Avondklok

De aangekondigde avondklok wordt aanstaande zaterdag 23 januari ingevoerd. Dit is de uitkomst van het debat van donderdag 21 januari over de invoering hiervan. De avondklok is van kracht 21.00 uur tot 04.30 uur en duurt t/m de ochtend van 10 februari. 

Werk is uitzondering
Reizen van en naar werk is één van de uitzonderingen. Hiervoor mag men wel de straat op.
Hierbij zijn twee formulieren van belang:

  1. Medewerkers dienen een getekende werkgeversverklaring (pdf) bij zich te hebben. Deze mag ook ondertekend worden door een leidinggevende;
  2. Medewerkers dienen óók een ‘Eigen verklaring avondklok (pfd)’ bij zich te hebben (met dagstempel).

Wil je de verklaringen samenvoegen (omdat je bijvoorbeeld verklaringen voor een grote groep medewerkers moet maken), dan kun je deze Word-bestanden gebruiken: werkgeververklaring (word) en Eigen verklaring avondklok (word). Je moet nog wel zelf de juiste samenvoegvelden invoegen. 

Zowel de werkgeversverklaring als de  ‘Eigen verklaring avondklok’ zijn ook te downloaden via rijksoverheid.nl/avondklok. Er mogen nadrukkelijk geen eigen formulieren worden gemaakt en gebruikt.

Deze formulieren moeten in print of digitaal mee worden genomen. Er moet gebruik worden gemaakt van de formulieren van de Rijksoverheid(!). Deze wordt nog in meerdere talen beschikbaar gesteld.

Uitzendkrachten en zzp’ers
Voor uitzendkrachten geldt dat het uitzendbureau verantwoordelijk is voor hun werkgeversverklaring.

Zzp’ers worden als werkgever gezien. Zij moeten dus voor zichzelf deze werkgeversverklaring moeten. Ook dienen zij de eigen verklaring bij zich te hebben, als zij tijdens de avondklok voor hun werk op pad moeten.

Steunmaatregelen

NOW-regeling
In de NOW-regeling is de tegemoetkoming in loonkosten geregeld. Je komt in aanmerking als je verwacht ten minste 20% omzet te verliezen.

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)
TVL helpt mkb-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal € 750 en maximaal € 90.000 per kwartaal is er voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Aanvragen is per kwartaal mogelijk tot 30 juni 2021 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). De aanvraag voor Q4 kan tot en met 29 januari worden gedaan. Lees meer

Uitstel van betaling van belastingen
Om liquiditeitsproblemen bij ondernemers te voorkomen kan uitstel van betaling voor belastingen worden aangevraagd. De aflossingstermijn van 24 maanden wordt verlengd naar 36 maanden, en de aflossing van opgebouwde schulden start pas vanaf 1 oktober 2021.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een totaaloverzicht van de financiele regelingen rondom corona. 

Schoonmaak op lijst cruciale beroepen

Net als in het voorjaar heeft het Kabinet een lijst samengesteld met ‘cruciale beroepen’. Schoonmaak staat nu op deze lijst. Het gaat dan om het schoonmaakwerk voor de ‘cruciale facilitaire en ondersteunende functies’.

Verklaringen
Soms hebben medewerkers een verkaring nodig om zich te kunnen verplaatsen of een beroep te kunnen doen kinderopvang. Schoonmakend Nederland heeft brieven daarvoor voorbereid. Denk eraan de grijs gemarkeerde teksten in de brieven in te vullen.

Mobiliteitscentrum Schoonmaak

handen - puzzel.jpg

Komen je schoonmaakmedewerkers nu thuis te zitten? Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak heeft werkaanbod.  
Heb je door deze strenge lockdown werknemers beschikbaar? Neem contact op met het Mobiliteitscentrum Schoonmaak. Zij hebben verschillende vacatures open staan waar medewerkers voor nodig zijn. Kijk op mobiliteitscentrumschoonmaak.nl voor meer informatie.

Testen op coronavirus

Breid basisregels uit met schoonmaak en goede hygiƫne

Goede schoonmaak en hygiëne zijn, naast de zes basisregels van de Rijksoverheid, ook van essentieel belang bij de aanpak van (de verspreiding van) het coronavirus. Daarom roepen brancheverenigingen Schoonmakend Nederland (schoonmaak) en de NVZ (fabrikanten en importeurs van was- en reinigingsmiddelen) het kabinet op om deze zes basisregels hiermee uit te breiden.

Beide brancheorganisaties hebben relevante informatie op het gebied van schoonmaak en hygiëne op hun websites staan. Deze informatie is voor ondernemers (maar ook voor anderen) vrij toegankelijk, zodat ondernemers en hun opdrachtgevers met deze schoonmaakkennis een bijdrage kunnen leveren in onze gezamenlijke strijd tegen het virus. Dit onder het motto ‘Verspreid de schoonmaakkennis, niet het virus.’ Lees meer

Neem contact op met Schoonmakend Nederland

Heb je als ondernemer in de schoonmaakbranche vragen over de avondklok of over andere coronamaatregelen, schroom dan niet om contact op te nemen met het landelijk coördinatiepunt corona schoonmaakbranche via telefoonnummer 073-648 38 50.