Veelgestelde vragen

De uitbraak van het coronavirus en de toename van het aantal besmettingsgevallen in Nederland levert veel vragen op. De afgelopen maanden schreven we over een groot aantal aan corona gelieerde onderwerpen. Hieronder vind je een overzicht om snel de relevante informatie te vinden.

Openingsplan

Openingsplan, 13 april 2021 (Rijksoverheid)Het kabinet wil in 3 maanden de samenleving openen. Zodat deze zomer weer bijna alles kan. Soms onder voorwaarden. En als voorzorg houdt iedereen zich ook aan de basisregels tegen verspreiding van corona. Er zijn 6 stappen.

De 1e stap in het openingsplan is op 28 april 2021. Op die dag gaan bijvoorbeeld de terrassen en winkels weer open. En wordt de avondklok afgeschaft.

De 2e stap is op zijn vroegst op 11 mei. Dan kunnen er bijvoorbeeld weer mensen binnen sporten en gaat de muziekschool weer open. En dan kunnen ook bijvoorbeeld dierenparken onder voorwaarden open. Een besluit hierover valt op 3 mei.

Het loslaten van maatregelen zoals thuiswerken, het dragen van een mondkapje waar dit verplicht is en de basisregels, is nu voorzien in stap 6. Hier is nog geen datum voor. 

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Einde avondklok

Vanaf 28 april om 04.30 uur is de avondklok vervallen.

Steunmaatregelen

NOW-regeling
In de NOW-regeling is de tegemoetkoming in loonkosten geregeld. Je komt in aanmerking als je verwacht ten minste 20% omzet te verliezen.

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)
TVL helpt mkb-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal € 750 en maximaal € 90.000 per kwartaal is er voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Aanvragen is per kwartaal mogelijk tot 30 juni 2021 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). De aanvraag voor Q4 kan tot en met 29 januari worden gedaan. Lees meer

Uitstel van betaling van belastingen
Om liquiditeitsproblemen bij ondernemers te voorkomen kan uitstel van betaling voor belastingen worden aangevraagd. De aflossingstermijn van 24 maanden wordt verlengd naar 36 maanden, en de aflossing van opgebouwde schulden start pas vanaf 1 oktober 2021.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een totaaloverzicht van de financiele regelingen rondom corona. 

Schoonmaak op lijst cruciale beroepen

Net als in het voorjaar heeft het Kabinet een lijst samengesteld met ‘cruciale beroepen’. Schoonmaak staat nu op deze lijst. Het gaat dan om het schoonmaakwerk voor de ‘cruciale facilitaire en ondersteunende functies’.

Verklaringen
Soms hebben medewerkers een verkaring nodig om zich te kunnen verplaatsen of een beroep te kunnen doen kinderopvang. Schoonmakend Nederland heeft brieven daarvoor voorbereid. Denk eraan de grijs gemarkeerde teksten in de brieven in te vullen.

Mobiliteitscentrum Schoonmaak

handen - puzzel.jpg

Komen je schoonmaakmedewerkers nu thuis te zitten? Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak heeft werkaanbod.  
Heb je door deze strenge lockdown werknemers beschikbaar? Neem contact op met het Mobiliteitscentrum Schoonmaak. Zij hebben verschillende vacatures open staan waar medewerkers voor nodig zijn. Kijk op mobiliteitscentrumschoonmaak.nl voor meer informatie.

  • Tim Vastenburg (Facilicom) reinigt bier- en wijninstallaties. Als de horeca zijn deuren sluit, heeft Tim tijdelijk geen werk meer. Via het Mobiliteitscentrum Schoonmaak kon hij tijdelijk bij een andere werkgever aan de slag. Lees hier zijn verhaal

Testen op coronavirus

Breid basisregels uit met schoonmaak en goede hygiƫne

Goede schoonmaak en hygiëne zijn, naast de zes basisregels van de Rijksoverheid, ook van essentieel belang bij de aanpak van (de verspreiding van) het coronavirus. Daarom roepen brancheverenigingen Schoonmakend Nederland (schoonmaak) en de NVZ (fabrikanten en importeurs van was- en reinigingsmiddelen) het kabinet op om deze zes basisregels hiermee uit te breiden.

Beide brancheorganisaties hebben relevante informatie op het gebied van schoonmaak en hygiëne op hun websites staan. Deze informatie is voor ondernemers (maar ook voor anderen) vrij toegankelijk, zodat ondernemers en hun opdrachtgevers met deze schoonmaakkennis een bijdrage kunnen leveren in onze gezamenlijke strijd tegen het virus. Dit onder het motto ‘Verspreid de schoonmaakkennis, niet het virus.’ Lees meer

Neem contact op met Schoonmakend Nederland

Heb je als ondernemer in de schoonmaakbranche vragen over de avondklok of over andere coronamaatregelen, schroom dan niet om contact op te nemen met het landelijk coördinatiepunt corona schoonmaakbranche via telefoonnummer 073-648 38 50.