Overzicht aanbieders Covid-19-testen (update)

Achtergrond 25 november 2020

Overzicht aanbieders Covid-19-testen (update)

Er zijn verschillende soorten Covid-19 testen.  

 • PCR-test (Polymerase Chain Reaction): dit is de meest gebruikelijke test en hierbij wordt gebruik gemaakt van een wattenstaafje dat vervolgens richting laboratorium gaat. Uitslag duurt bij de GGD 24-48 uur na afname. Er bestaat daarnaast een snelle PCR-test die binnen 1 uur uitslag geeft. Deze wordt echter enkel ingezet bij situaties van levensbelang.
 • Serologische test: test op antistoffen en er wordt gekeken of je het virus gehad hebt. Hiervoor wordt neus- en keelslijm afgenomen met behulp van een wattenstaafje of bloed door middel van een vingerprikje. Vaak volgt dan een sneltest, waarbij het afgenomen materiaal in een kit wordt gedruppeld, waar na korte tijd een uitslag op valt af te lezen. Dit is vergelijkbaar met een zwangerschapstest. De overheid heeft inmiddels een tweetal sneltesten goedgekeurd, dit betreft testen van de Amerikaanse fabrikanten Abbott en Becton Dickinson (BD).
 • Ademtest/blaastest. Dit is een nieuwe test, waarbij de adem wordt geanalyseerd. De overheid gaat deze testen inkopen
 • LAMP-test. Dit betreft ook een nieuwe test, ontwikkeld door TNO.

Meer weten over de testen? In dit filmpje wordt de werking van sneltesten uitgelegd. 

Experts

Commerciele sneltesten

Er zijn een aantal commerciële sneltesten op de markt, waar met ministerie van VWS inmiddels ook goedkeuring aan heeft gegeven. Dit betreft serologische testen. De testen zijn van de Amerikaanse fabrikanten Abbott en Becton Dickinson (BD). Dit zijn de twee testen die vorige week in het nieuws waren na onderzoek in ziekenhuizen in Utrecht en Breda.
In Nederland wordt de test van Abbott al op grote schaal ingezet door bedrijven en organisaties waar mensen niet zomaar thuis kunnen werken. Denk aan scholen, maar ook transport- en logistiekbedrijven in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven.

Bedrijven die commerciële testen aanbieden maken gebruik van testen van deze fabrikanten (MediCorps gebruikt bijvoorbeeld de Abbott-test). De sneltesten gebruiken ook materiaal dat door een deskundig persoon met een wattenstaafje moet worden afgenomen en zijn minder nauwkeurig dan de PCR-test. In geval van een positieve sneltest wordt veelal aanbevolen om alsnog een PCR-test uit te voeren. Ook als men al langer klachten heeft en al minder virus met zich meedraagt is een PCR-test betrouwbaarder. De commerciële aanbieders hebben veelal ook een PCR-test in hun pakket.

Voor mensen die werken met kwetsbare groepen, zoals in verpleeghuizen, wordt in ieder geval nog een PCR-test aanbevolen.

Als je in zee gaat met een commerciële aanbieder, let er dan wel op of deze ook gebruik maakt van een goedgekeurde (snel)test.

Commerciele aanbieders van sneltesten

Landelijke aanbieders
 • MediCorps
  MediCorps doet het volgende aanbod. Let er wel op dat het aanbod gebaseerd is op een abonnement, waarvan de prijs afhangt van het aantal personeelsleden. Het kan dus een dure optie zijn.
  Door een zorgvuldig samengesteld pakket aan diverse dienstverlening zorgen wij samen met jou dat het wachtverzuim wordt teruggedrongen en een uitbraak van het COVID-19 virus binnen jouw organisatie wordt voorkomen. Voor bedrijven met 100-500 medewerkers.
  Medewerkers met corona-achtige klachten worden binnen 4 uur door een verpleegkundige thuis getest. De medewerker ontvangt binnen 10 minuten de uitslag.
  Optioneel kunnen alle medewerkers binnen het bedrijf, die geen klachten hebben, wekelijks preventief worden gescreend. Hiermee voorkom je dat er, zonder dat je het in de gaten heeft, een brandhaar ontstaat.
  Indien er binnen de organisatie op dit moment sprake is van een uitbraak, zijn wij binnen 4 uur op uw locatie, om alle medewerkers zonder klanten te testen. Deze service is 24/7 beschikbaar.
  MediCorps richt zich hiermee niet alleen op het bepalen of een medewerker wel of niet het COVID-19 virus bij zich draagt, wij staan als team voor je paraat om te bekijken welke vervolgstappen noodzakelijk zijn. MediCorps biedt deze dienstverlening aan middels een bedrijfsabonnement. Voor meer informatie en tarieven neem contact op met: Mirjam Berger, 085-067 00 00.
 • Covidsneltestservice.nl: biedt diensten in heel Nederland aan en is gelieerd covidsnelteststraat.nl.

 • Vaccinatiezorg
  Vaccinatiezorg kan in het kader van COVID-19 de dienstverlening op bijgaande tarievenlijst/opdrachtformulier verzorgen.De dienstverlening wordt ingeregeld en uitgevoerd na ontvangst van een ondertekend opdrachtformulier vanuit de werkgever, gevolgd door telefonische registratie/beoordeling van de melding door de medewerker. Dit gebeurt door een verpleegkundige van VaccinatieZorg (via de meldlijn PrikPunt: 088-7745463). VaccinatieZorg beschikt over een testlocatie bij het kantoor in Ravenstein. De testen worden hier afgenomen terwijl de betreffende medewerker in de auto blijft zitten.Eventueel is het ook mogelijk dat een arts/verpleegkundige bij de medewerker thuis of op een andere daarvoor geschikte locatie komt om de testen af te nemen. Voor deze vorm van dienstverlening worden dan nadere afspraken gemaakt, het tarief vindt u op het opdrachtformulier. VaccinatieZorg neemt vooralsnog geen losse sneltesten af. De sneltest moet altijd bevestigd worden met een laboratorium test. Er wordt samengewerkt net met een geaccrediteerd laboratorium. VaccinatieZorg houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM.
Regionale aanbieders

Door het hele land worden er nu commerciële snelteststraten ingericht. Let er op dat men gebruik maakt van goedgekeurde testen, er medisch geschoold personeel is dat de test afneemt en dat er een arts is die toezicht houdt.

Exclusief voor leden van Schoonmakend Nederlandaanbod ADG Dienstengroep (Almelo, Amsterdam, Boxtel, Breda, Den Haag / Scheveningen, Enschede, Markelo, Utrecht, Venlo en Zwolle)

Voorbeelden van regionale aanbieders zijn:

Wij proberen deze lijst de komende tijd uit te breiden. Heb je tips over of ervaringen met (regionale) aanbieders, mail deze dan naar Nico Koch.

Gerelateerd