Jaargesprekken

Waarom voer je een jaargesprek? Wat bespreek je in een jaargesprek? Hoe leg je een jaargesprek vast? 

Op deze en andere vragen vinden werkgevers én leidinggevenden hieronder antwoorden. 

Maar allereerst een stappenplan over het plannen van de gesprekken:

  1. Plan een jaargesprek in
  2. Leg uit waarom je een jaargesprek belangrijk vindt
  3. Deel de gesprekskaart jaargesprekken
  4. Bereid het gesprek voor
  5. Leg het gesprek vast
  6. Stem de inhoud af met de medewerker

Experts

Hermien Dautzenberg

Hermien Dautzenberg

Adviseur arbeidsvoorwaarden en cao

06-53936454 hermien.dautzenberg@schoonmakendnederland.nl

Emmy Spoor

Emmy Spoor

Adviseur arbeidsvoorwaarden en cao

06-22525778 emmy.spoor@schoonmakendnederland.nl

1. Waarom voer je een jaargesprek?

Kalender 2024 (pexels)Jaargesprekken zijn een belangrijk onderwerp voor bedrijven. In de schoonmaakbranche is afgesproken dat elke medewerker elk jaar een jaargesprek heeft met zijn werkgever of de leidinggevende. Deze gesprekken voer je in november en december.

Tijdens dit gesprek wordt stilgestaan bij hoe het met de medewerker gaat. Ook bespreek je of iemand het werk nog leuk vindt, of het niet te zwaar is en of er andere zaken zijn waar iemand tegen aanloopt. De gesprekskaart helpt je bij het voeren van het gesprek. Er staan onderwerpen en voorbeeldvragen in die tijdens een gesprek aan bod kunnen komen.

Deel de gesprekskaart vooraf met de medewerker, zodat zij zich kan voorbereiden op het gesprek.

2. Wat bespreek je in een jaargesprek?

Tijdens het jaargesprek wordt stilgestaan bij hoe het met de medewerker gaat. Ook bespreek je of iemand het werk nog leuk vindt, of het niet te zwaar is en of er andere zaken zijn waar iemand tegen aanloopt.

De gesprekskaart helpt je bij het voeren van het gesprek. Er staan onderwerpen en voorbeeldvragen in die die tijdens een gesprek aan bod kunnen komen. Deel de gesprekskaart vooraf met de medewerker, zodat zij zich kan voorbereiden op het gesprek.

3. Zo leg je een jaargesprek vast!

notities-maken (pexels)Het vastleggen van een jaargesprek is belangrijk, zodat zowel de medewerker als de werkgever/leidinggevende weten wat de besproken punten en gemaakte afspraken zijn. Door het vast te leggen, heb je altijd een document om op terug te pakken als je het niet meer (zeker) weet.

Er zijn verschillende manieren om een jaargesprek vast te leggen:

  1. Schrijf een samenvatting van het gesprek, inclusief de besproken onderwerpen, feedback en actiepunten. Zorg dat het duidelijk en beknopt is.
  2. Gebruik een format en vul dat in. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de gesprekskaart? Noteer dan per hoofdonderwerp de belangrijkste zaken. Hier vind je een voorbeeld

Waar je ook voor kiest: stuur het verslag altijd naar de medewerker voor goedkeuring en eventuele aanvullingen. Zo zorg je ervoor dat iedereen het eens is met de inhoud.

4. De waarde van jaargesprekken

gesprekvoeren (pexels)Jaargesprekken zijn waardevol voor de medewerker én de werkgever.

Bijvoorbeeld omdat:

  • Ontwikkelen
    Het biedt een kans om te praten over professionele ontwikkelingsmogelijkheden en groei van de medewerker.
  • Motiveren en betrokkenheid
    Door medewerkers aandacht te geven, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd. Laat je verrassen door de mogelijkheden die zij zien om processen of werkzaamheden te verbeteren.
  • Open communicatie
    Regelmatig werkoverleg en jaargesprekken dragen bij aan open en eerlijke communicatie tussen een medewerker en de leidinggevende. Het jaargesprek is een mooie gelegenheid om medewerkers feedback te vragen én te geven.
  • Tijdig inzicht in problemen
    Mocht er ergens iets aan de hand zijn, thuis of op het werk, dan biedt het gesprek de gelegenheid om daar zicht op te krijgen en samen te zoeken naar oplossingen.
  • Erkenning en waardering
    Het jaargesprek is een mooi moment om de prestaties van een medewerker te erkennen en waarderen.