Edwin Mol: Een mooi ambacht met kansen en een zonnige toekomst

Opinie 6 juni 2019

Edwin Mol: Een mooi ambacht met kansen en een zonnige toekomst

De bestuursleden van het Schoonmakend Nederland-segment AWOG schijnen regelmatig hun licht op allerlei onderwerpen die hun specialisme aangaan. Dat doen zij in deze columns.

Expert

Zo’n vijfendertig jaar geleden zette ik mijn eerste stap in deze mooie branche. De eerste vijf jaar als medewerker, waarna ik mezelf tot op heden ondernemer (specialistische reiniging) mag noemen.

In vijfendertig jaar tijd heb ik deze branche zien professionaliseren op alle vlakken. De veiligheid, betrouwbaarheid en uitstraling hebben een grote stap voorwaarts gemaakt. Er is sprake van een echte ambacht; medewerkers zijn trots op hun vak en hebben passie voor het werk dat ze uitvoeren. Ook opdrachtgevers zien/erkennen steeds meer de ontwikkeling in professionalisering van onze branche en dat is een goed voor de uitstraling.

Een branche die zich blijft ontwikkelen met een goede cao en niet stil staat, biedt ook perspectief voor nieuwe medewerkers om in te stromen. De afgelopen jaren hebben wijzelf al veel glazenwassers opgeleid, waarvan nog een groot gedeelte werkzaam is in de branche (binnen ons bedrijf of bij collega bedrijven).

Mijn grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat medewerkers tot hun 67e actief kunnen deelnemen aan het werkproces binnen het bedrijf. Medewerkers zijn immers de grootste investering in onze branche. Ik ben van mening dat dit mogelijk is en daar vaar ik misschien wel een beetje tegen de stroom in. Maar door de (toekomstige) ontwikkelingen in de branche, denk bijvoorbeeld aan de mechanische telescopische glasbewassing ontwikkelt door Fortron, moet dat zeker tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast kunnen we onze medewerkers helpen door andere diensten en/of functies aan te bieden. Bijvoorbeeld meer richting het technisch onderhoud of door samenwerkingen aan te gaan met collega bedrijven. Medewerkers opleiden zodat ze breder inzetbaar zijn binnen het bedrijf. Tenslotte is het van belang dat medewerkers de ruimte hebben om hun ambities te volgen en te groeien binnen de eigen organisatie.

Vaak wordt gedacht dat enkel grote bedrijven dit kunnen organiseren, maar ook bij kleine bedrijven kan met goed ondernemerschap hier aan bijgedragen worden. In dertig jaar ondernemerschap heb ik altijd gedacht in mogelijkheden en kansen. Ik kijk positief naar de toekomst van onze mooie branche en zie de problematiek van bijvoorbeeld krapte op de arbeidsmarkt en actief deelnemen tot aan het pensioen als een kans om de branche nóg beter op de kaart te zetten.

Voor iedereen alvast een mooie zonnige vakantie gewenst en laten we samen bouwen aan een mooie toekomst voor ons vak.

Edwin Mol, bestuurslid Schoonmakend Nederland-segment AWOG
(6-6-2019 gedeeld via LinkedIn/speerpunt AWOG thema markt/social media)

Gerelateerd