Terugblik ledenbijeenkomst AWOG – 4 november 2019

Vereniging 13 november 2019

Terugblik ledenbijeenkomst AWOG – 4 november 2019

Op maandag 4 november 2019 vond bij NBC Nieuwegein de AWOG ledenbijeenkomst (voor glas en gevel) plaats. Het thema ‘Onderscheidend vermogen’ werd vanuit verschillende kanten belicht. De bijeenkomst stond onder leiding van Peter Rietbroek (voorzitter AWOG).

Expert

Onderscheidend vermogen van de ondernemer
Ron Steenkuijl (ADG dienstengroep) stond uitgebreid stil bij de ondernemer. Steenkuijl heeft het niet over glazenwassen en schoonmaken. “Ons product is een commodity en ook nog eens een dissatisfier. Hoe onderscheid je de organisatie in dit speelveld? Hoe geef je je bedrijf kleur?” Steenkuijl liet zien dat een idee - wat klein begint – tot mooie resultaten kan leiden. Hij gebruikte het voorbeeld van Fikks (een app om mensen uit financiële problemen te helpen). Steenkuijl’s advies: “Denk na over hoe je als bedrijf onderscheidend kunt zijn. Waar wil je iets aan veranderen en wat past bij je? Wat kun je met of in je eigen bedrijf doen? Maak een plan(netje) en ga gewoon aan de slag.”

Onderscheiden met technische ontwikkelingen
Ivar de Wit (Skelex) liet zien welke mogelijkheden het Exoskelet heeft. Het Exoskelet ondersteunt het bovenlichaam bij repetitieve handelingen door de bovenarmen, waardoor het blessures en vermoeidheid van schouders en rug minimaliseert en kwaliteit en efficiëntie verhoogt. Het wordt in verschillende bedrijven gebruikt, maar nog niet in de glazenwassersbranche.
Vanaf 2017 is het product op de markt verkrijgbaar, het is continue in ontwikkeling. Naar nieuwe toepassingsmogelijkheden wordt gezocht, maar ook naar het zo licht mogelijk maken van het pak. Onderzoek toont aan dat het pak helpt, bepaalde handelingen kunnen langer worden uitgevoerd en er is minder kracht nodig. Of het Exoskelet geschikt is voor de schoonmaakbranche en specifiek voor glas en gevel wordt samen met de bedrijven nader onderzocht.

Kort nieuws

  • Het Glas & Gevel keurmerk van OSB is flink onder handen genomen. Om meer keurmerkhouders te krijgen en om het waardevoller te maken, is het keurmerk vernieuwd. Het behalen van het keurmerk is vereenvoudigd. Tijdens de OSB-Keurmerk audit kan de check op Glas & Gevel gelijk worden meegenomen.
  • Oproep: doe mee met de actieweek ‘Glazenwassers hebben hart voor de zorg’. “Het zorgt voor teamspirit bij de medewerkers en kweekt veel goodwill bij de opdrachtgevers.”
  • Er blijft onverminderd aandacht voor onwerkbaar weer. Al een aantal jaren wordt een stevige lobby rondom dit thema gevoerd. De invoering van de WAB maakte dat de regeling bijna weer dreigde te verdwijnen. Dat liet OSB zich niet gebeuren, dus opnieuw werd de politiek verteld waarom een regeling voor de glazenwasondernemers van levensbelang is.
  • Eind september is de OSB OSB Verzuimdesk gelanceerd. Ondernemers kunnen hier elke werkdag advies vragen over verzuimvraagstukken.
  • In opdracht van OSB/ VSR voert TNO een onderzoek uit naar het professioneel gebruik van functionele (nano) coating op glas en gevel. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar verwacht.
  • Onder leiding van Jeroen Veldboer (programmamanager cao-projecten) wordt een groot aantal cao-projecten uitgevoerd. Ook voor AWOG zijn daar relevante thema’s bij, zoals veilig werken, arbeidsmobiliteit en goed gesprek. Vanuit de branche is budget ter beschikking gesteld om de projecten uit te voeren. Ook bedrijven kunnen daar gebruik van maken.
  • Naast het inhoudelijk programma konden de deelnemers de informatiemarkt bezoeken. Verschillende leveranciers toonden hun producten en diensten voor glazenwassers en gevelbehandelaars. Aanwezig waren: AA Riverside, Dirks, I-team Global in combi met Haagclean, CQfall, Skel-Ex, SVS , Revocare , Waterkracht en Prochemko.

Gerelateerd