Bedrijf starten naast uw studie

Achtergrond 20 november 2019 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Bedrijf starten naast uw studie

Het is mogelijk om een bedrijf te starten en runnen tijdens uw studie. Lees hier waarover u moet nadenken en wat u moet regelen voordat u start met uw bedrijf.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Het is mogelijk om een bedrijf te starten en runnen tijdens uw studie. Lees hier waarover u moet nadenken en wat u moet regelen voordat u start met uw bedrijf.

Onderneming of hobby

U bent ondernemer als u zelfstandig en buiten de familiesfeer werkt voor meerdere opdrachtgevers. Verkoopt u producten of levert u diensten voor geld? En verwacht u winst? Dan ziet ook de Belastingdienst u als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Doe de Ondernemerscheck om dit zeker te weten.

Stappenplan bedrijf starten als student

Lees in het Stappenplan bedrijf starten als student hoe u ondernemer wordt. Schrijf uw bedrijf in bij KVK. De kosten hiervoor zijn € 51,30. U bent dan ook meteen aangemeld bij de Belastingdienst.

Gevolgen studiefinanciering

Bent u na 1 september 2015 aan uw studie in het hbo of aan de universiteit begonnen. Dan mag u onbeperkt bijverdienen. 

Bent u voor 1 september 2015 gaan studeren of volgt u een opleiding in het mbo. Dan mag u maximaal € 15.828,77 (2022) bijverdienen. 

Verdient u meer dan de bijverdiengrens, dan moet u uw studiefinanciering stopzetten.

Wanneer zijn studiekosten aftrekbaar?

Krijgt u studiefinanciering? Dan zijn uw studiekosten niet aftrekbaar. Soms zijn studiekosten wel aftrekbaar. Check de voorwaarden voor de aftrek van studiekosten

Let op: In 2022 vervangt het STAP-budget de aftrek voor studiekosten. Zakelijke studiekosten kunt u dan wel nog steeds aftrekken van uw winst.

Stage bij uw eigen bedrijf

Soms kunt u stage lopen of afstuderen bij uw eigen bedrijf. Er zijn onderwijsinstellingen die studentondernemers stimuleren met een Topondernemersregeling. Vraag uw (toekomstige) onderwijsinstelling naar de mogelijkheden. KVK.nl geeft informatie over u hoe u een innovatief idee omzet in een succesvolle onderneming. Lees hoe u de combi maakt met uw studie, de aanpak van de productontwikkeling en hoe u aan geld komt voor uw idee.

Starten als minderjarige

Handlichting

Als u jonger bent dan 18 jaar, heeft u toestemming nodig van uw ouders of verzorgers. Zonder die toestemming mogen zij zaken die u regelt weer terugdraaien. Bijvoorbeeld als u een telefoonabonnement afsluit, of als u geld leent bij een bank. Wilt u zelf beslissen over uw handelingen? Dan kunt u handlichting aanvragen bij de rechter. Dit kan als u 16 of 17 jaar oud bent. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw ouders of verzorgers. U bent dan ook zelf aansprakelijk.

Gevolgen kinderbijslag

Als u minderjarig bent, krijgen uw ouders of verzorgers mogelijk kinderbijslag voor u. Een kind mag voor de kinderbijslag onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit hoe oud het kind is.

Feiten en cijfers

De grafiek laat per kwartaal het aantal jongeren van 15 tot 25 jaar zien dat regulier onderwijs volgt en werkt als zelfstandige zonder personeel.

Gerelateerd