1e online Algemene ledenvergadering geslaagd

Vereniging 18 juni 2020

1e online Algemene ledenvergadering geslaagd

“Het zijn bijzondere tijden, het is niemand ontgaan. De coronacrisis heeft iedereen geraakt. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Economie en bedrijven starten steeds meer op, maar het gaat nooit meer hetzelfde zijn. Ik had jullie – leden van OSB - liever live gezien en gesproken, maar dat is helaas nog niet mogelijk. Ook kom ik graag weer langs om met jullie te praten, een kop koffie te drinken en betrokkenheid te tonen.” Zo opende voorzitter Piet Adema de eerste online Algemene ledenvergadering van OSB. Ruim 50 leden volgden de bijeenkomst via het beeldscherm.

Expert

Lobbyresultaat en strategie
Na de opening neemt Piet Adema plaats aan tafel samen met de twee interim-directeuren van OSB: Rob Rommelse en Jeroen Veldboer. Samen kijken ze kort terug op de afgelopen coronaperiode. Waar is OSB trots op? “Er is heel veel lobbywerk verricht op verschillende niveaus, er zijn veel gesprekken gevoerd: met andere brancheorganisaties (denk aan VNO-NCW, MKB-Nederland), met ministeries én met ondernemers uit onze eigen branche, aldus Rob Rommelse. “OSB heeft in de lobby het verschil kunnen maken met concrete voorbeelden van ondernemers waar oplossingen voor nodig waren. Helaas hebben we niet al onze wensen binnengehaald. Zo zijn we nog niet tevreden over de TOGS en TVL-regeling. Ook al komt de deadline voor de TOGS eraan, we blijven er mee bezig”.  

Door corona kon OSB gelijk de verdiepingsslag maken die de brancheorganisatie voor ogen had. Jeroen Veldboer: “Nu we in een andere fase zitten, is het zaak dat vast te houden. Arbeid, ondernemerschap en duurzaamheid zijn de hoofdthema’s waar de activiteiten van OSB zich onder gaan scharen. Door corona konden we met het bureau laten zien hoe we OSB 2.0 voor ogen hebben. Het is nu zaak dat vast te houden” 

Econoom en journalist Mathijs Bouman: “Overheid speelt bijzondere rol in deze crisis”
Mathijs Bouman, econoom en journalist bij o.a. het FD en Nieuwsuur, was de laatste tafelgast. In gesprek met Piet Adema en Rogier Esselbrugge (OSB) gaf hij zijn visie op de economie en een doorkijk naar de schoonmaakbranche. “De coronacrisis is een bijzondere recessie. Het gaat snel en raakt heel veel sectoren. Het goede nieuws is, dat we het ergste gehad hebben – mits er geen tweede virusuitbraak komt”, zegt Bouman in zijn introductie. “De rol van de overheid in deze crisis is apart. Zij neemt de loonkosten voor haar rekening van ca. 2 miljoen werkenden (op een totaal van 7,5 miljoen werkenden). Bouman adviseert de bedrijven om deze gekke tijd te gebruiken voor het verbeteren van de eigen organisatie en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Piet Adema rond de bijeenkomst af. “Nederland komt anders uit deze crisis dan zij erin is gegaan. Schoonmaak staat als hygiënebranche op de kaart. Maar werken gaat nooit meer hetzelfde zijn. Thuiswerken heeft definitief zijn intrede gedaandaar liggen mogelijk ook weer kansen voor onze sector."