Oproep aan ‘getroffen schoonmaakbedrijven’: Vraag alsnog de TOGS aan! (voor vrijdag aanstaande)

23 juni 2020

Oproep aan ‘getroffen schoonmaakbedrijven’: Vraag alsnog de TOGS aan! (voor vrijdag aanstaande)

Ondanks herhaaldelijke verzoeken heeft de overheid besloten de schoonmaaksector niet toe te voegen aan de lijst van sectoren die (ook als toeleverancier) recht hebben op de € 4.000 tegemoetkoming verbonden aan de Togs. OSB directeur a.i. Rob Rommelse: “Wij zijn het op dit punt fundamenteel niet eens met de overheid. Er zijn tal van schoonmaakbedrijven hard geraakt door de coronacrisis, met een terugval van omzet zelfs boven de 90%. Denk o.a. aan gespecialiseerde schoonmaakbedrijven in de hotels, horeca en retail. Die sectoren hebben recht op de Togs, maar hun schoonmaakbedrijven niet. Dat is onbestaanbaar.”

OSB roept alle mkb-schoonmaakbedrijven* die getroffen zijn door de coronacrisis en werkzaam zijn voor bedrijven in een van de gesloten sectoren op om gebruik te maken van de mogelijkheid om via deze link aan te geven dat u van mening bent dat schoonmaak onterecht niet op de lijst staat. Hieronder staat een voorbeeldtekst die je als motivatie kunt gebruiken Vanwege de deadline vragen wij de bedrijven dit signaal voor vrijdag aanstaande in te zenden.

Experts

Graag ontvangen wij per e-mail een kopie van het RVO-signaal. Wij gebruiken de aanmeldingen voor de verdere gesprekken met het ministerie van Economische zaken. Ook eventuele reacties van het RVO kun je aan ons doorsturen.

*Criterium

Togs is voor bedrijven die: 

  • meer dan 4.000 euro schade hebben als gevolg van corona,
  • meer dan 4000 euro vaste lasten (in de periode van 16 maart t/m 15 juni 2020 moet de onderneming tenminste € 4.000 omzetverlies lijden en tenminste € 4.000 vaste lasten hebben),
  • en in de kvk-inschrijving maximaal 250 medewerkers hebben

**Voorbeeldtekst 
De SBI-code 81.21 Interieurreiniging van gebouwen ontbreekt ten onrechte op de vastgestelde lijst voor toepassing van de TOGS. Dit vanwege het feit dat mijn onderneming/schoonmaakbedrijf heeft te gelden als een gedupeerde onderneming in de toeleveringsketen. Wij leveren onze diensten immers vrijwel uitsluitend aan direct gedupeerde ondernemingen, namelijk ____________ (in te vullen, denk aan hotels, restaurants, bioscopen, casino’s, evenementhallen, musea, sportaccommodaties, winkels/winkelcentra).