Verzuimdesk voorbeeld casus #41 Medewerker ziek na overlijden partner

Praktijk 17 november 2020

Verzuimdesk voorbeeld casus #41 Medewerker ziek na overlijden partner

Werkgever heeft een medewerker die bijna een jaar ziek is door het overlijden van partner. Het contract dat de medewerker heeft is voor 12,5 uur per week, onbepaalde tijd. Het afgelopen jaar zijn de stappen van WvP netjes doorlopen en de medewerker staat nu op het punt om te starten met de re-integratie. Doordat de medewerker echter alles zelf moet doen en kleine kinderen heeft, is re-integratie op het oude object moeilijk. De werktijden daar zijn niet handig in verband met de opvang van de kinderen. De werkgever heeft echter in de buurt van waar de medewerker woont geen andere objecten en om op een ander object te kunnen werken moet de medewerker daarom gebruik maken van het openbaar vervoer. Werkgever wil graag met de medewerker meedenken omdat hij zich ook realiseert dat dit een lastige situatie is. Wat kan hij met de medewerker bespreken?

Speelt zo’n casus in jouw organisatie of iets vergelijkbaars en heb je advies nodig? Bel de Schoonmakend Nederland Verzuimhelpdesk voor kosteloos advies: 073-648 38 50.

Experts

Voorop staat dat dit een uiterst vervelende situatie is voor deze medewerker en dat het juist om dit soort situaties belangrijk is dat de arbeidsrelatie tussen werkgever en medewerker goed blijft. Uiteindelijk zal de medewerker namelijk moeten terugkeren en een goede arbeidsrelatie verlaagt de drempel om in het werk terug te keren. De werkgever kan in dit geval verschillende adviezen geven aan de medewerker. Het is het beste om een persoonlijk gesprek aan te gaan over de mogelijkheden.

Werkgever en medewerker hebben namelijk meerdere opties: de medewerker kan terugkeren op het oude pand. Daar waren de werktijden onhandig in verband met de kleine kinderen. Tweede optie is werken op een pand met gunstigere tijden, maar dit is verder van huis en medewerker moet met het OV. Werkgever kan ook nog met medewerker de mogelijkheid voor een VSO bespreken. Medewerker moet zich dan echter hersteld melden bij UWV. Als de werknemer besluit dat een VSO een optie is zal hij dit bespreken met de werkgever. Vervolgens komen ze een VSO overeen. De werknemer zal zich vervolgens moeten melden bij het UWV en een WW op basis van 12,5 uur verlies van arbeidsomvang ontvangen. Werkgever heeft het advies gekregen om deze drie mogelijkheden met de medewerker te bespreken en aan de medewerker de keuze te laten. Werkgever wilde graag meedenken en hoopt er samen met de medewerker uit te komen.

Neem contact op met de Verzuimhelpdesk