Peter Rietbroek: 2021; Kom maar door!

Vereniging 11 december 2020

Peter Rietbroek: 2021; Kom maar door!

Vorig jaar in deze tijd schreef ik in de column: Bye bye AWOG 2019. Opportunistisch als ik ben, schreef ik over een nieuw jaar, met nieuwe kansen en nieuwe inzichten. Als je me toen had verteld dat er een pandemie zou komen, die de samenleving en de economie deels plat zou leggen, dan had ik je vriendelijk maar nadrukkelijk doorverwezen naar de witte jassen.

Totdat op donderdag 12 maart de eerste en op zondag 15 maart de tweede persconferentie kwam. Op dat moment dacht ik dat de fundamenten van zowel ons eigen bedrijf als dat van onze branche op drijfzand gebouwd waren. Wat gebéurt hier? Razendsnel schakelde onze OSB - wat vanaf nu met grote trots Schoonmakend Nederland heet - om in de crisismodus. Het bureau en de leden vonden elkaar, en waren - en zijn - van grote steun voor elkaar.

Expert

Afgezien van het mogelijke persoonlijke coronaleed is inmiddels duidelijk dat de effecten in onze branche tweeledig zijn. Enerzijds zijn er de bedrijven die in ‘goede sectoren’ zitten. Deze bedrijven hebben wel wat omzetterugval, maar compenseren dit grotendeels met corona gerelateerde werkzaamheden. Anderzijds zijn er bedrijven die in de zwaar getroffen sectoren zitten, zoals hotelschoonmaak of schoonmaak in de evenementenbranche. Voor die laatste groep is het nog steeds een hard gelag; het zal je maar gebeuren!

Binnen de bedrijven die AWOG vertegenwoordigt, lijkt de schade mee te vallen. Natuurlijk zijn er zorgen over een neerwaartse spiraal van de economie, maar voorlopig tellen we onze zegeningen. We hadden met AWOG grootste plannen dit jaar. Vol goede moed trapten we in januari af met een strategische sessie. Leden informeren, maar vooral inspireren. Ja, dát gingen we doen. Gave ledenbijeenkomsten organiseren, projecten starten en het lustrumjaar van de actieweek  ‘Glazenwassers hebben ♥ voor de zorg’ groots opzetten.

Het liep anders. Maar dat wil natuurlijk zeker niet zeggen dat we stilgezeten hebben, want we hebben zeker vooruitgang geboekt. Zo is er een projectgroep hard aan de slag gegaan met een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid in glas en gevel. Tips en tools gaan we in 2021 met jullie delen. De calamiteitenregeling is eindelijk rond, met een uitkomst waarvoor we jaren hard gestreden hebben. Ook hebben we een mooi alternatief bedacht voor de actieweken ‘Glazenwassers hebben  voor de zorg’ waarbij zich meer bedrijven hebben aangesloten dan ooit. Samen met TNO en VSR hebben we een onderzoek gedaan naar het functioneel gebruik van (nano)coatings. Een gezamenlijk leaflet vanuit Schoonmakend Nederland en VSR met de uitkomsten zal begin 2021 verschijnen.

Afrondend, het was op zijn zachts gezegd een bijzonder jaar waarbij we ondanks alles het hoofd koel hebben gehouden en waarbij ik denk dat uiteindelijk de meeste van ons niet mogen klagen. En dan gaan we wat mij betreft weer heel snel vooruitkijken. Want crisis of niet; kansen zijn er altijd. Aan het enthousiasme van het AWOG bestuur zal het niet liggen. Dus kom maar op. Een mooi, liefdevol maar bovenal gezond 2021 gewenst!

Peter Rietbroek
Voorzitter AWOG – Schoonmakend Nederland

Gerelateerd