Hygiëneforum 2021: Verbeter de hygiëne voor een gezonde toekomst

Achtergrond 8 oktober 2021

Hygiëneforum 2021: Verbeter de hygiëne voor een gezonde toekomst

Na een druilerig weekend brak de zon gelukkig weer door op maandag 4 oktober, de dag van het Hygiëneforum 2021. Ondanks dat het evenement zich binnen afspeelde in de RAI in Amsterdam, was het toch fijn om te weten dat de zon buiten scheen. Het was ook fijn om collega’s uit het schoonmaakvak weer live te kunnen ontmoeten. Mondkapjes behoorden tot de verleden tijd en het groene vinkje op de Corona-app gaf toegang tot het forum. We zijn weer bijna terug bij het ‘oude’ normaal.

Het Hygiëneforum werd voor de vierde keer sinds 2015 georganiseerd. Initiatiefnemers zijn de NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam, VSR en Schoonmakend Nederland. De drie organisaties werken samen om het belang van goede hygiëne te benadrukken en om de schoonmaaksector positief op de kaart zetten. Deze keer was het thema Verbeter de hygiëne voor een gezonde toekomst!

Experts

De hoogste tijd
Eenmaal binnen leek inderdaad alles weer ‘normaal’. Een kleine honderd deelnemers, opvallend veel mannen overigens, uit de schoonmaakwereld kwamen veelal met dezelfde verwachting naar Amsterdam. Ze waren vooral blij, of misschien eerder opgelucht, om elkaar weer eens in levenden lijve te zien. De vragen die bij iedereen speelden, waren: ‘Hoe gaat het met jou?’ en ‘Hoe zie jij de toekomst van onze sector?’

Het mag duidelijk zijn; het was de hoogste tijd om weer eens samen te komen en om samen inspiratie op te doen. De bezoekers zijn werkzaam bij totaal verschillende organisaties; van CSU tot het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de TU Delft tot het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Ook hun functies lopen uiteen; van directeur tot facilitair coördinator en van beleidsadviseur tot communicatiemanager. Schoonmaakkennis uit alle hoeken dus.

Op de kaart
COVID-19 heeft het belang van hygiëne en schoon voor de gezondheid en welzijn op de kaart gezet. In verschillende plenaire sessie en workshops kregen de deelnemers inspiratie om dit vooral vast te houden.

Verschillende sprekers, zoals Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, maar binnen de sector ook bekend als directeur van Novon Schoonmaak, benadrukte het belang van goede hygiëne. Hij gaf aan dat, ondanks de coronapandemie, het nog steeds lastig is om hygiëne tussen de oren van de mensen te krijgen. Vonhof haalde een verhaal aan dat hij ooit gehoord had. ‘De levensverwachting van mensen is in de afgelopen 100 jaar aanzienlijk toegenomen. Niet, zoals veel mensen denken door de medische wetenschap, maar voornamelijk door betere hygiëne en preventie. En toch’, aldus Vonhof, ‘zeggen we de schoonmaker niet gedag als we hem tegenkomen in de gang, terwijl hij hier dus verantwoordelijk voor is.’ Hiermee wil de MKB-voorzitter aangeven dat voorkomen beter is dan genezen en daar is goede hygiëne de basis voor.

Hygiëne hypothese
Vervolgens was het de beurt aan microbioloog Dirk Bockmühl van de Hochschule Rhein-Wahl. Hij vertelde over de hygiëne hypothese. Goede hygiëne en schoonmaak is goed voor ons, want we poetsen de micro-organismen weg die ons ziek maken. Máár micro-organismen hebben we ook nodig om ons immuunsysteem te trainen, zeker op jongere leeftijd, zodat we minder snel ziek worden. Hij gaf als voorbeeld aan dat er in rijkere landen, waar veel aandacht is voor hygiëne, meer allergieën voorkomen dan in armere landen. Dus is al dat schoonmaken wel zo goed?

Panel
Na deze sprekers was het tijd voor een vijftal specialisten om te reageren op een aantal stellingen over hygiëne. Stellingen, zoals Desinfectie is altijd nodig voor een goede infectiepreventie en Hygiëne moet een speerpunt worden in de volksgezondheid leverden niet veel discussie op. Zowel het panel als de zaal waren het erover eens dat hygiëne en preventie heel belangrijk zijn en dat de aandacht hiervoor moet blijven. Hierin is binnen de schoonmaaksector een rol weggelegd voor werkgever en werknemer.

Workshops
Na de paneldiscussie was het tijd voor de deelnemers om zich verder te laten inspireren in verschillende workshops. Bij de workshop Uw horeca, veilig en schoon moesten de deelnemers extra goed opletten. Handen wassen is belangrijk in de horeca, maar dan moet dit wel goed gebeuren. Daarom kregen de deelnemers hier een lesje in. De workshopleiders checkten via Uv-licht of de deelnemers dit wel goed hadden gedaan. Dit bleek gelukkig het geval, maar wat verwacht je anders van deelnemers uit het schoonmaakvak?

Een gezonde werkomgeving ontstaat, wanneer er een samenwerking is tussen de driehoek werkgever, werknemer en schoonmaker. Dit werd duidelijk in de workshop Schoonmaak, hygiëne en de gezonde werkomgeving. Werkgevers moeten goede randvoorwaarden creëren voor een gezonde werkplek, maar de mensen die aan die werkplek werken, moeten hun verantwoordelijkheid pakken. Dat is in hun eigen belang.

Andere workshops gingen onder meer over robotica, de impact van COVID-19 op de RAI, over desinfectiemiddelen en over schoonmaak in het openbaar vervoer.

‘Verliezer van de toekomst’
De laatste inhoudelijke woorden van de dag waren voor Doekle Terpstra. De voorzitter van Techniek Nederland sprak onder meer over het belang van een goed binnenklimaat. Het belang hiervan is door COVID-19 op de kaart gezet. Een gezond binnenklimaat wordt een groot thema in de toekomst. Dit had het al moet zijn, aldus Terpstra. Het wordt een uitdagend thema voor iedereen die hiermee te maken heeft. Terpstra wees ook op de veranderende rol binnen de installatietechniek. De traditionele installateur bestaat volgens hem eigenlijk niet meer. Installateurs ontzorgen partijen die gebouwen beheren meer en meer met betrekking tot de hele technische installatie. Dit is een kans en wanneer je die niet pakt, ben je volgens Terpstra ‘een verliezer van de toekomst.’ Hij ziet al nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en dat is een goed ontwikkeling: ‘Samenwerken is het nieuwe concurreren. Concepten uit het verleden werken niet meer.’

Schoonmaker
Na een stukje improvisatietheater en de onvermijdelijke borrel, kwam er een eind aan de inspirerende dag. Tijdens deze dag was er de hele tijd een schoonmaakster van CSU, die schoonmaken in de RAI, in de weer om het forum schoon en gezond te houden. Hopelijk hebben de deelnemers, die inmiddels het pand hadden verlaten, de woorden van Jacco Vonhof ter harte genomen en haar gedag gezegd. Want harde en onmisbare werkers, zoals zij, vormen niet alleen de basis van de schoonmaaksector, maar vormen de basis van het gezond en veilig functioneren van onze maatschappij.