Dag 7 cao-onderhandelingen schoonmaak- en glazenwassersbranche: Bonden overvragen werkgevers schoonmaakbranche

Nieuws 30 november 2021

Dag 7 cao-onderhandelingen schoonmaak- en glazenwassersbranche: Bonden overvragen werkgevers schoonmaakbranche

Gisteren hebben werkgevers en vakbonden verder onderhandeld over een nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Plaats van handeling: Van der Valk-hotel in Zaltbommel. In een 1,5 meter setting en alle coronaregels nalevend, hebben de vakbonden een tegenvoorstel gedaan op het vorige week gepresenteerde integrale voorstel van Schoonmakend Nederland. 

Experts

Fedde Monsma, manager cao Schoonmakend Nederland: ‘Wij zijn van mening dat we met ons integrale voorstel een evenwichtig, meer dan marktconform voorstel hebben gedaan. Een voorstel waarmee we een sterke basis leggen voor een aantrekkelijke sector waarin het goed ondernemen, werken en ontwikkelen is. Een branche voor iedereen. Jong en oud moeten – tot in de lengte van dagen – met plezier aan het werk in onze prachtige sector. Dat vertaalt zich in een goed loon, maar ook in goede arbeidsvoorwaarden zoals ruimte voor ontwikkeling (van het vakmanschap), instrumenten om gezond en veilig te werken en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken voor oudere collega’s.’ 

Bonden overvragen 

‘Ondanks wat beweging vanuit de bonden, is het gat tussen ons voorstel en dat van de bonden nog erg groot’, gaat Monsma verder. ‘We hebben alle wensen en eisen uit het tegenvoorstel van de bonden doorgerekend en dan kom je uit op een onrealistische en niet haalbare kostenverhoging. Dat hebben we de bonden aan het einde van de dag teruggegeven. Vragen staat natuurlijk vrij, maar de bonden moeten zich realiseren dat onze budgettaire ruimte niet tot in de hemel groeit. Zeker niet in deze onzekere coronatijd, waarin ondernemers – vooral in de hotellerie – zich weer geconfronteerd zien met enorme omzetverliezen.’

Keuzes maken 

Monsma: ‘We willen de sector gezond houden. Dus moeten we met elkaar verantwoorde keuzes maken. In het belang van ondernemers én medewerkers.’ Aan het eind van deze zevende onderhandelingsdag heeft Schoonmakend Nederland de bonden daarom gevraagd hun voorstel opnieuw onder de loep te nemen. Vrijdag drie december praten de sociale partners verder. 

Gerelateerd