Kleine stappen vooruit op dag 8 van de onderhandelingen; vakbonden komen nog niet over de brug

Nieuws 6 december 2021

Kleine stappen vooruit op dag 8 van de onderhandelingen; vakbonden komen nog niet over de brug

Dag acht van de cao-onderhandelingen voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche vonden afgelopen vrijdag plaats in het Fletcher Hotel in Amersfoort. Ondanks een paar mooie stappen, zijn vakbonden en Schoonmakend Nederland nog steeds ver weg van een akkoord.

Experts

De dag startte met een nieuw integraal voorstel van Schoonmakend Nederland. Fedde Monsma, manager cao: ‘We hebben opnieuw alle kwalitatieve en financiële aspecten onder de loep genomen om te kijken waar nog ruimte zit. Dit heeft geleid tot een nieuw voorstel voor een cao tot 1 september 2024 met het volgende loonbod: 3% per 1 april 2022, 2,5% per 1 april 2023 en 1,65 % per 1 april 2024. Dit is echt een bovengemiddeld loonbod waar vakbondsbestuurders in andere sectoren van zouden smullen.’

Tegenvoorstel bonden
Na de lunch hebben de bonden een nieuw tegenvoorstel gedaan. Monsma: ‘Op een aantal onderwerpen hebben we elkaar gevonden. We zijn het eens over een all-in-loon en weekbetaling voor jongeren. En we zijn het eens geworden over de Eerder Stoppen met Werken-regeling (RVU) om die twee jaar voor AOW-datum in te laten gaan. Aan deze regeling koppelen we de financieel consulent die onze medewerkers inzicht geven in de financiële gevolgen als ze overwegen eerder te stoppen met werken.’ 

Opleidingen
Ook rondom opleidingen hebben we stappen gezet. Er komt een budget beschikbaar voor de ontwikkeling van een opleiding digitale vaardigheden en de basisopleiding herhalen we jaarlijks in de vorm van een terugkomdag met nog meer focus op arbo en ergonomie. De mogelijkheid voor een opleiding Nederlandse taal blijft, net zoals de mogelijkheid voor loopbaanbegeleiding en geld voor een opleiding buiten de branche.

‘Helaas blijven de bonden vasthouden aan hun eisen voor automatische prijscompensatie, hoteltoeslagen en verhoging eindejaarsuitkering. Hierdoor blijft het gat tussen beide voorstellen erg groot. Na een korte schorsing van werkgeverszijde heeft Schoonmakend Nederland aangegeven meer tijd nodig te hebben om na te denken hoe uit deze impasse te komen. Fedde: “Een teleurstellende dag. Je stapt ’s ochtends toch in de auto met de intentie grote stappen te maken. Als dat niet lukt, is dat jammer.’ Vrijdag 10 december praten Schoonmakend Nederland en bonden verder.

Gerelateerd