‘Schoonmaak duo Annie en Fred: luisteren is essentieel.’

Vereniging 31 mei 2022

‘Schoonmaak duo Annie en Fred: luisteren is essentieel.’

‘Het is bijna een huwelijk,’ grapt Fred (63) over zijn samenwerking met Annie (65). Sinds 2008 werken ze onophoudelijk samen in de schoonmaak voor Gom. Door Freds rugklachten kan hij zijn werk als verwarmingsinstallateur niet voortzetten en start hij als schoonmaker. ‘Het was even wennen, maar nu bevalt het heel goed,’ vertelt hij. Ook Annie is tevreden: ‘Ik zou niet anders meer willen, ik woon en werk in Susteren, dus lekker op de fiets naar het werk.’

Expert

Stapje extra
Fred en Annie beginnen allebei al vroeg met hun werkdag, om 6:30 uur zijn ze al op locatie aanwezig bij het woonbegeleidingscentrum van Daelzicht (locatie WBC Raadhuisplein in Susteren). 'Gaandeweg hebben we een patroon ontwikkeld van hoe je het werk elke dag aanpakt,’ vertelt Fred. Ze gaan per verdieping alle ruimtes af, die schoongemaakt moeten worden. Daarin vullen ze elkaar perfect aan. Omdat ze schoonmaken in een woonbegeleidingscentrum van mensen, die extra begeleiding nodig hebben, zetten ze ook net dat stapje extra. ‘Als een cliënt zijn jas niet dicht krijgt, helpen we ook. Dat hoort erbij. Je bouwt samen een relatie op. Wij zijn er elke dag; dat schept een band.’ Afhankelijk van wat er verteld wordt geven ze het desgewenst aan de leiding door. ‘We horen er gewoon bij; dat voelt goed.’

Perfecte aanvulling
Eén keer per week hebben ze de volledige appartementen erbij. ‘Daarin vullen we elkaar aan,’ vertelt Fred. ‘De ene keer doet Annie iets meer sanitair en de andere keer het woongedeelte.’ Op puur automatisme werken ze samen, als puzzelstukjes passen ze in elkaar. ‘Er gebeurt met een cliënt altijd wel iets. Sommige cliënten hebben een bepaalde voorkeur, kiezen Fred of juist Annie. ‘Dan is het Fredje! of Annie!’ en dan zijn we er voor ze.’

Jongere generatie 
Wat Fred en Annie doen, doen jongeren hen niet meteen na. ‘In verhouding tot mijn werk als verwarmingsinstallateur is het fysiek minder zwaar,’ legt Fred uit. Annie vult aan: ‘We willen het netjes achterlaten. Dat doen we dan ook.’ Binnenkort gaat Annie met pensioen en zal Fred moeten wennen aan een andere collega. ‘Ik ga haar wel missen, want je bent zo gewend aan elkaar,’ vertelt hij. Ze willen aan de jongere generatie doorgeven: denk niet te zwart-wit, maar vooral aan wat je mensen kunt meegeven: ‘Schoonmaak is zo’n belangrijke ader van het systeem. De zorg heeft ons nodig en wij hebben de zorg nodig. Juist daarom zetten we dat stapje extra. We zijn naast schoonmaker ook het luisterende oor voor cliënten; dat geeft zoveel voldoening.’

 Beeld: Ann-Sophie Falter

Gerelateerd