'We willen niet alleen schoonmaken, maar ontzorgen'

Vereniging 15 februari 2023

'We willen niet alleen schoonmaken, maar ontzorgen'

Becker Schoonmaakservice (Fijnaart) bestaat 25 jaar! Schoonmakend Nederland ging op bezoek en sprak met eigenaresse Mèna Rockx-Antunes over haar liefde voor het schoonmaakvak, de uitdagingen van het ondernemerschap en de ontwikkeling van haar bedrijf. Lees hier haar verhaal. 

Expert

De 62-jarige Mèna Rockx-Antunes noemt het zelf een tic, haar passie voor schoonmaken: 'Toen ik vroeger opgroeide in Portugal hadden we een hulp in huis en mijn moeder moest altijd lachen dat ik haar op kleine foutjes wees. Als je niet van dit vak houdt, moet je het niet doen'.

Becker Schoonmaakservice 25jr - Mena Rockx-Antunus-1, 2023 (Schoonmakend Nederland)Door een samenloop van omstandigheden begint Mèna in 1998 haar eigen bedrijf. Haar kinderen bereiken de schoolleeftijd en haar plan is weer terug te gaan naar haar voormalige baan als administratief medewerker: 'Maar er was teveel veranderd. Alles moest opeens met de computer, vreselijk. Ik moest eerst cursussen volgen en daar had ik geen zin in. Aangezien schoonmaken altijd mijn ding was, ging ik bij een dame in huis schoonmaken. Toen zij een eigen bedrijf begon, vroeg ze mij haar kantoor schoon te houden. Dat werd ook de start van mijn bedrijf. Op een beurs kocht ik mijn eerste schoonmaakspulletjes. Bij dat bedrijf koop ik nu – 25 jaar later – nog steeds mijn producten'.

'Het werd een echt familiebedrijf en dat was heerlijk'

Mèna start vanuit haar huis in Fijnaart en al snel groeit haar bedrijf. Helaas gaat het privé wat minder voorspoedig en na een scheiding staat ze er alleen voor met haar twee dochters. Ze werkt keihard om een nieuw leven met haar kinderen op te bouwen en in 2002 neemt ze haar eerste werknemer in dienst. De smaak van het ondernemen heeft ze inmiddels goed te pakken en een aantal jaren later start ze samen met haar broer Nando ook 'Uitzendbureau Expo'. Het werd een echt familiebedrijf en dat was heerlijk. Mijn broer was grotendeels verantwoordelijk voor het uitzendbureau. Hij was ook degene die mij het zetje gaf om te groeien met het schoonmaakbedrijf. We hebben nu 60 werknemers. Zonder hem was ik waarschijnlijk niet zo groot geworden'.

'Na een moeilijke tijd neem ik wat gas terug'

Toch valt het 25-jarig jubileum samen met haar besluit om het wat rustiger aan te doen: 'Er is ontzettend veel gebeurd de afgelopen twee jaar. Ik verloor mijn moeder én mijn twee broers. In die tijd zorgde ik voor iedereen en hield ik mijn bedrijf draaiende. Ik kón niet meer, was helemaal op. Nu neem ik wat gas terug, het is family time. Vijf dagen per maand ga ik met mijn nieuwe echtgenoot naar ons appartement in Portugal én twee dagen per week pas ik op de kinderen van mijn jongste dochter'.

Becker Schoonmaakservice 25jr - schoonzoon Erik en Mena Rockx-Antunus, 2023 (Schoonmakend Nederland)Het uitzendbureau is door het overlijden van haar broer en de lastige coronaperiode gestopt. Toch is het nog steeds een familiebedrijf. De dochter van haar overleden broer Nando én schoonzoon Erik versterken haar team. 

De wens dat het bedrijf in de familie blijft is groot

Mèna is druk aan het puzzelen hoe het verder moet met de toekomst van haar bedrijf. De keuze om het rustiger aan te doen, betekent dat ze serieus na moet denken over een opvolger. Maar tot haar verdriet lijkt het erop dat het bedrijf niet door één van haar dochters wordt overgenomen. Haar oudste dochter heeft bij haar geboorte een hersenbeschadiging opgelopen en kan de taak niet op zich nemen. Haar jongste dochter heeft grote twijfels: 'Helaas heeft zij geen grote affiniteit met het schoonmaken. Ze is creatief, werkt bij een bloemenzaak en maakt sieraden. Ik had het graag anders gezien. Ik heb altijd de naam Becker als bedrijfsnaam gehouden omdat dat hun achternaam is. Maar het is niet anders'.

'Als het druk is, poets ik gewoon zelf mee'

Becker Schoonmaakservice 25jr, 2023 (Schoonmakend Nederland).jpgHaar wens om het bedrijf in de familie te houden, komt ook voort uit enorme trots: 'Ik omschrijf mijn bedrijf graag als huiselijk. Onze werknemers werken hier met plezier en zijn bevriend. Het zegt ook veel dat onze klanten zo trouw en tevreden zijn. Ik denk omdat wij ongemerkt meer doen dan alleen schoonmaken. Ik heb overzicht, houdt rekening met veel dingen binnen een bedrijf. Het is meer dan alleen schoonmaken, het is ontzorgen. Ik zie het ook als de planten aandacht nodig hebben, hoe een kantoor praktischer ingericht kan worden zodat de schoonmaakploeg er beter bij kan. Soms denk ik zelfs mee bij verbouwingen. ‘Let op de vloer’, zeg ik dan. Iedereen neemt maar lino-vloeren terwijl die heel duur in onderhoud zijn'.

Rockx-Antunes onderhoudt nu vooral nog de relaties met klanten en werkt nieuwe schoonmakers in. En als het druk is, poetst ze gewoon mee: 'Als er ’s ochtends mensen afzeggen, dan moet de klant daar niets van merken. Dus dan sta ik vroeg op en ga gewoon mee. En dat vind ik nog leuk ook!'.

Heel wat veranderd in 25 jaar

Becker Schoonmaakservice 25jr - Mena Rockx-Antunus in het archief, 2023 (Schoonmakend Nederland)

Momenteel is tekort aan personeel het grootste probleem voor het schoonmaakbedrijf. 'Heel veel mensen solliciteren, maar reageren vervolgens niet meer. Of zeggen op het laatste moment af als ze aangenomen zijn, het is echt een dagelijkse uitdaging. Terwijl de salarissen in de schoonmaak echt goed zijn'. Onlangs vond Mèna bij het opruimen van haar archief de allereerste factuur van haar eigen bedrijf, in een handgeschreven kasboek; 'Van mijn eerste klant kreeg ik 18 gulden per uur, wat was ik trots'. 

In de zomer viert ze het 25-jarige jubileum van haar bedrijf samen met haar relaties: 'Dat doen we lekker buiten in de zon, met een hapje en een drankje erbij. En hoe de toekomst eruit gaat zien, dat moet de komende jaren gaan blijken!'.

Tijdlijn

Tijdlijn Becker Schoonmaakservice 25 jaar (2023)