Hoe houd je een basisschool goed schoon? Schoonmakend Nederland vernieuwt het werkprogramma

Nieuws 22 februari 2023

Hoe houd je een basisschool goed schoon? Schoonmakend Nederland vernieuwt het werkprogramma

Een schone school is belangrijk. Naast prettig leren en werken, verbetert een schone omgeving de leerprestaties en is bijvoorbeeld het ziekteverzuim van leerlingen én leerkrachten lager. Maar hoe houd je een school goed schoon?

Schoonmakend Nederland heeft het werkprogramma voor basisscholen vernieuwd. Hierin staat hoe vaak en op welke manier de ruimtes in een school schoongemaakt moeten worden, wie wat doet en waar je samen (dus school en schoonmaakbedrijf) nadere afspraken over moet maken.

Experts

Waarom is het werkprogramma vernieuwd?

Het werkprogramma is vernieuwd op basis van de hygiënerichtlijnen voor basisscholen van het RIVM. Deze richtlijn wordt gezien als een minimumnorm om in een hygiënisch schone omgeving te leren en te werken.

Schoonmakend Nederland heeft de RIVM-normen vertaald naar de praktijk. Per schoon te maken element in een basisschool wordt aangegeven wat je hoe vaak (dagelijks, wekelijks of periodiek) schoon maakt  op basis van de hygiënerichtlijnen. Ook is aangeven welke elementen de school zelf schoonmaakt en welke het schoonmaakbedrijf. Een aantal onderdelen uit de richtlijnen worden normaal gesproken niet door een schoonmaakbedrijf uitgevoerd. De school kan uiteraard wél besluiten dit onderdeel bij een schoonmaakbedrijf te beleggen.

Download het vernieuwde werkprogrammma

Gerelateerd