Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

Praktijk 15 mei 2023

Arbeidsinspectie gaat meer controleren bij glaswas

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is onlangs gestart met landelijke controles in alle regio’s in Nederland. De NLA heeft hiervoor extra inspecteurs vrijgemaakt. Zij gaan meer controleren bij de glaswas op onder andere de RI&E, de werkmethode die op het object gebruikt wordt (is dit de juiste gezien de arbeidshygiënische strategie?) en de fysieke belasting. De inspecteur gaat met de glazenwasser, die op dat moment aan het werk is het gesprek aan. Daarnaast wordt ook meer gesproken met werkgevers.

Expert

De inspecteur kan zonder afspraak langskomen als de glazenwasser aan het werk is en heeft geen toestemming van de eigenaar van het pand nodig. Mocht er onverhoopt tijdens de inspectie iets ontdekt worden wat niet in orde is of beter kan, dan is de arbeidsinspecteur bevoegd om het werk stil te leggen of er kan een boete opgelegd worden. Sanctioneren gebeurt echter alleen in uiterste gevallen. De insteek van de controles is bewustwording met betrekking tot veilig werken op hoogte.

Gerelateerd