Pensionado-carrière in de schoonmaak

Achtergrond 7 juni 2023

Pensionado-carrière in de schoonmaak

De 70-jarige Guillermo en 63-jarige Ruth Alvares werken bij Toekomst Schoonmaakbedrijven en ze gaan nog wel even door: “We stoppen pas als de energie op is.”

Expert

Hij komt oorspronkelijk uit Chili, zij uit El Salvador. Ze ontmoeten elkaar toevallig in Polen. De vonk slaat over, ze trouwen en het stel reist samen de hele wereld over voor het werk van Ruth als associate expert in international economics. 

Uiteindelijk komen ze in Tilburg terecht, samen met hun dochter. Ruth start een taalinstituut waar ze Spaanse les geeft. Guillermo werkt als sociology research assistant op de universiteit van Tilburg.  

Nieuwe start 

Maar na zijn pensioen heeft Guillermo nog energie voor tien. “Ik heb zoveel energie, ik vond het lastig om thuis te zitten. En ik kreeg opeens allerlei klusjes van mijn vrouw die ik niet wilde doen, haha.” 

Hij besluit weer aan het werk te gaan en komt tijdens de coronapandemie bij Toekomst Schoonmaakbedrijven terecht als schoonmaker. Het blijkt een gouden zet. Guillermo is een harde werker en altijd positief. Hij maakt schoon op een lagere school. Door de kinderen geniet hij extra van zijn werk.  

“Ik begin ’s ochtends met de toiletten en dan komen ze gelijk op me af. ‘Opa dit, opa dat’, heerlijk vind ik het. Zelf heb ik geen kleinkinderen, maar op deze manier heb ik er heel veel.” 

Andere manier van denken  

Als het taalinstituut van Ruth iets minder gaat lopen, heeft ze ineens ook veel vrije tijd: “Ik vroeg me af waarom ik al die tijd zo hard had gestudeerd en gewerkt. Wat had me dat nu opgeleverd?” 

“Toen Guillermo me voorstelde om samen met hem te werken, vond ik dat eerst denigrerend. Ik als hoogopgeleide vrouw in de schoonmaak? Toch deed ik het en ik heb geen seconde spijt. Dat kwam door het bedrijf waar ik terechtkwam, de collega’s en de werkplek.”  

“Er zijn werknemers van verschillende generaties en uit verschillende landen. Het voelt alsof iedereen gelijk is. Nu heb ik geen tijd meer om te piekeren én het verdient ook nog lekker. Ze investeren in ons, we worden opgeleid. De combinatie van denken en doen vind ik fijn.” 

Mooi werk dat nodig is 

Ruth roept andere hogeropgeleiden die thuis zitten op om ook in de schoonmaakbranche te gaan werken: “Er zijn zoveel mensen die op een ‘perfecte’ baan zitten te wachten. Ga aan de slag! Het is mooi werk dat broodnodig is. Het geeft bovendien superveel energie!’