Bijbaan groeit uit tot levenslange passie

Achtergrond 9 juni 2023

Bijbaan groeit uit tot levenslange passie

Zelf vindt ze het niet bijzonder, maar Jolanda Bosman de Groot (55) doet vaak meer dan op de lijst staat. Ze zegt zelden nee.

Expert

Op haar zestiende gaat Jolanda aan de slag als schoonmaker via Toekomst Schoonmaakbedrijven. “Mijn vader zei ‘als je wil uitgaan, dan moet je werken voor je geld’. Dus dat deed ik. Later heb ik nog wel wat andere baantjes geprobeerd. Toch kom ik altijd terug bij schoonmaken.” 

Sinds vijf jaar werkt ze weer bij het bedrijf waar ze als jong meisje begon: “Het is een prima werkgever, heel menselijk. Ik hoef maar iets te vragen en ze regelen het voor me.” 

Een mooi resultaat 

Dat Toekomst Schoonmaakbedrijven ook blij is met haar blijkt wel uit de aanmelding voor deze portrettenreeks. “Ze werkt ontzettend hard en zegt bijna altijd ja als we haar vragen om in te vallen of een paar uurtjes extra te werken”, vertelt Marie-Louise Mettler-van Raamsdonk, Strategisch Adviseur Marketing & Communicatie van Toekomst Schoonmaakbedrijven.  

Het was dan ook flink wennen dat Jolanda laatst 6 weken uit de roulatie was. Trots vertelt ze dat ze 35 kilo is afgevallen in de afgelopen maanden, ze heeft namelijk een maagverkleining gehad. “Het moest echt gebeuren. Ik had veel klachten aan rug en knieën. Bovendien komen er in mijn familie hartziekten en diabetes voor dus ik liep extra risico.”  

“Ook voor mijn werk is het fijn dat de kilo’s eraf zijn. Laatst moest ik op mijn knieën iets opvegen. Ik kon daarna weer opstaan zonder me vast te houden, heerlijk!” De zes weken thuis vielen haar wel zwaar. “Ik miste het werk zo erg dat ik thuis maar ging schoonmaken!” 

Hart voor het vak  

Dat het fysiek goed met Jolanda gaat, is extra fijn omdat ze thuis kostwinner is. Haar man kreeg meerdere herseninfarcten en tia’s waardoor hij is afgekeurd. “Inmiddels is hij redelijk hersteld. Het betekent wel dat ik fulltime werk en daarom graag extra uren aanneem. Gelukkig is het werk leuk. Waarom? Sja… Het is gewoon lekker als alles weer schoon is.”