Een collega waar wij er wel honderd van willen

Achtergrond 9 juni 2023

Een collega waar wij er wel honderd van willen

Zo omschrijft schoonmaakbedrijf Gom hun 55-jarige collega Andreza Isabel Silva. “Een vrouw die altijd een glimlach op haar gezicht heeft en enorm betrokken is bij de locatie waar ze werkt.

Expert

Dat blijkt ook direct als je Andreza hoort praten. Ze vertelt dat ze jaren bij hetzelfde verzorgingshuis werkte: “Ik kende alle mensen, bewoners én personeel. We praatten en dansten met elkaar. Alleen, toen ging het huis de schoonmaak zelf doen. De directeur wilde ons niet kwijt, maar ik hoor bij Gom. Jammer dat we daar afscheid moesten nemen.”  

Je hoort erbij 

Gelukkig kwam er een bijzondere werkplek voor terug. Middin Orion – een woongroep voor mensen met een verstandelijk beperking. Ook daar heeft Andreza een bijzondere band met de mensen. Iedereen kent haar naam.  

“Een tijdje terug is er een bewoonster overleden waar ik een speciale band mee had. Ik zag haar iedere dag, dan maakten we een praatje. De begeleidster vroeg of ik naar de begrafenis kwam. ‘Je hoort erbij’, zei ze tegen me. Natuurlijk heb ik dat toen gedaan.” 

Een beter leven in Nederland  

Bijna dertig jaar werkt ze nu al bij schoonmaakbedrijf Gom. Ze startte toen ze net vanuit Kaapverdië naar Nederland kwam. Haar oudere zus werkte hier al en voor Andreza lonkte een beter leven. Na twee jaar kon ze ook haar vierjarige dochter naar Nederland halen. Ze trouwde een Nederlandse man en kreeg een zoon.  

Ze is niet de enige uit haar familie die een leven ergens anders opbouwde. Van haar 11 broers en zussen wonen er nog maar twee in Kaapverdië. De anderen wonen in Frankrijk, Portugal en Nederland. “Ik voel me inmiddels meer Nederlandse dan Kaapverdische!”