Van import-export naar (schoonmaak)expert

Achtergrond 9 juni 2023

Van import-export naar (schoonmaak)expert

‘Goedlachs, altijd stralend en enthousiast’, zo omschrijft haar werkgever de 40-jarige Kaltika Srinuch. Oorspronkelijk komt ze uit Thailand, en inmiddels woont ze alweer vijf jaar in Nederland. Bijna net zo lang als haar carrière bij Toekomst Schoonmaakbedrijven. “Zodra ik mijn BSN-nummer had, ben ik aan de slag gegaan."

Expert

“Nederland is een fijn land. Ik zal er alleen nooit aan wennen dat mensen hun schoenen binnen aanhouden. Dat is toch vies? Bij mij moet iedereen zijn schoenen in huis uitdoen hoor.” 

Op naar Schijndel  

De liefde haalt Kaltika naar Nederland. Via internet leert ze haar man kennen. Na een aantal jaren van chatten en bezoekjes over en weer, verruilt ze Chiang Mai definitief voor Schijndel. Haar dochter van 13 jaar laat ze achter in Thailand: “Ze dacht dat ze niet zou kunnen wennen in Nederland. Ze woont nu bij mijn moeder. In het begin had ik het er heel moeilijk mee, nu gaat het gelukkig goed.” 

Hospitality hoort bij schoonmaken 

In Thailand werkte Kaltika in de im- en export. Door de taalbarrière lukt dat in Nederland niet en zo gaat ze bij Toekomst Schoonmaakbedrijven aan de slag: “Ik heb het naar mijn zin en werk vaak extra als er iemand uitvalt. Ik heb genoeg tijd en het is het fijn om bezig te zijn.” 

De taal spreekt ze inmiddels goed. Haar werkgever stelt iedereen in de gelegenheid om Nederlands te leren. Ook omdat het bedrijf vindt dat hospitality bij schoonmaken hoort. De collega’s moeten mensen goed te woord kunnen staan.  

Ik kan de tickets van mijn familie betalen 

Het plan is dat ze na haar pensioen samen met haar man in Thailand gaat wonen. Al zal ze de Nederlandse zomers dan wel missen. “Die hitte daar is soms teveel. Ik vind zo’n 24 graden veel lekkerder.” 

Tot die tijd werkt ze met veel plezier in de schoonmaak. “Het is afwisselend, ik werk op kantoren en op scholen. Het contact met de kinderen geeft net dat beetje extra. En het is natuurlijk top dat het goed verdient. Ik ga zelf één keer per jaar naar Thailand en mijn moeder en dochter zijn nu een paar weken hier. Het is super dat ik hun tickets kan betalen.”