“Het is een prachtig dynamisch vak waar geen dag hetzelfde is”

Vereniging 26 januari 2024

“Het is een prachtig dynamisch vak waar geen dag hetzelfde is”

Zelf stond hij er nog niet bij stil dat hij 40 jaar in het vak zit, maar daar kwam deze maand verandering in. Schoonmakend Nederlands accountmanager Arjan ten Elzen verraste de 67-jarige Jos Veens met taart en bloemen op zijn kantoor van Maas & Waal Schoonmaak in Beneden-Leeuwen. “Hij krijgt AOW, maar is nog geen uur minder gaan werken”, vertelt zoon Joris vooraf. Op termijn gaat Joris het bedrijf overnemen, maar vader Jos staat nu nog vol energie en enthousiasme aan het roer: “Joris doet het fantastisch, maar voorlopig heb ik het nog voor het zeggen haha.”

Expert

Toevalstreffer
Bij toeval kwam Jos met de schoonmaakbranche in aanraking. Na een studie laboratoriumtechniek ging hij als leraar aan de slag. Daar werd hij op een gegeven moment aangesproken door iemand van de schoonmaakploeg op de school: “Een soort headhunter, met de vraag of ik eens wilde komen praten. Dat pakte goed uit. Met mijn kennis van chemie sprak de schoonmaakbranche me wel aan en zo kwam ik destijds bij Cemsto terecht”.

Op zaterdag fluitend achter je bureau
Jos werkte als regiomanager bij verschillende bedrijven toen één van de onderaannemers aangaf dat hij wilde stoppen: “De vraag was of ik het bedrijf over wilde nemen. Een eigen bedrijf ambieerde ik wel en zo nam ik Maas & Waal Schoonmaak achttien jaar geleden over. Het voelt gewoon anders als iets van jezelf is. Dan zit je ook op zaterdag fluitend achter je bureau.”

Het enthousiasme voor het vak zit er na veertig jaar nog steeds in: “Als je het schoonmaakvirus eenmaal te pakken hebt, dan raak je het niet meer kwijt. Het is echt mijn ding. De dynamiek, de afwisseling en het werken met mensen. De waardering van de klanten als het weer schoon is, lekker bezig zijn. Het bedrijf is heel breed maar mijn specialisme is vloeronderhoud. Met enige regelmaat doe ik zelf ook nog een vloertje.”

Een zoon als opvolger geeft energie
Veens heeft drie kinderen en inmiddels is duidelijk dat zoon Joris hem gaat opvolgen. Vijf jaar geleden namen ze QPC in Uden over waar Joris de leiding over kreeg en drie jaar geleden kwam daar ook Verhagen in Eindhoven bij. “Mijn lol is dat Joris het gaat overnemen. Vanaf het moment dat hij die beslissing had genomen gaf mij dat zoveel energie. We zijn gaan investeren, groter geworden. Hij doet het goed en is gelukkig geen kopie van mij.

Hij brengt ook nieuwe dingen, zoals de Velam-app – dat is echt iets van de jongere generatie. We zijn het niet altijd met elkaar eens maar we botsen nooit. Hij heeft respect voor zijn vader. En uiteindelijk ben ik nu nog steeds degene die bepaalt”, zegt Jos met een grote lach.

Veranderingen zijn van alle tijden
In de veertig jaar dat Jos in de schoonmaakbranche werkt, zijn er veel dingen veranderd.

“Het huidige tekort aan personeel zorgt voor druk om bestaande klanten te bedienen en er is weinig tot geen ruimte voor nieuwe. Voor een ondernemer is het moeilijk om dan op de rem te trappen en nee te zeggen. Aan de andere kant zijn er ook weer gunstige ontwikkelingen. Voorheen was het ondenkbaar dat er overdag werd schoongemaakt.

Een voordeel voor ons is dat we echt geworteld zijn hier in de regio. Wij houden mensen vast, we zijn kleiner en toegankelijker dan de grote bedrijven in de Randstad. Mensen kennen elkaar, komen elkaar tegen. En in de Randstad ben je als bedrijf inwisselbaarder.”

De uitdagingen van een ondernemer
Maar sommige dingen zijn volgens Veens wel echt steeds frustrerender. “Die eindeloze regelgeving, bijvoorbeeld rondom auto’s. Je bent veel geld kwijt voor een nieuwe auto waarmee je het centrum in mag. En is het eigenlijk technisch nóg niet haalbaar, want de hoogwerker moet er ook nog achter.

Het is goed dat er naar het milieu gekeken wordt, maar je ontkomt niet aan het gebruik van chemie. Wij zijn per definitie een vervuilende activiteit, dat zijn we sowieso als mens.

Ook zo frustrerend; het feit dat je twee jaar lang een zieke moet doorbetalen. Natuurlijk moet er goed gezorgd worden voor mensen, maar om bedrijven daar op deze manier mee op te zadelen… Je durft mensen ook niet meer in vaste dienst te nemen op deze manier.”

Uitgestelde pensionering
Ondanks alles bruist Jos van de energie en werkt hij voorlopig nog geen uur minder. “Ik wilde naar de vier dagen toe, maar het gaat niet”, lacht hij. “Ze weten me steeds weer te vinden. Ik kan gelukkig wel af en toe wel makkelijker een weekje weg. Ik moet er eerlijk gezegd ook nog niet aan denken hoor. Ik doe alleen nog de leuke dingen. Klantcontact, een vloertje meepakken, personeel coachen.

Het plan is dat ik nu nog twee jaar meedraai. Daarna is Joris 100% eigenaar. Wat ik dan ga doen? Lekker in en om het huis rommelen. Ik heb mijn eigen paradijsje gecreëerd, laatst nog een zwembad ingebouwd. En we gaan reizen door Europa. Ook een fijn vooruitzicht!”