Cybersecurity: valt mijn bedrijf onder NIS2?

Achtergrond 22 maart 2024

Cybersecurity: valt mijn bedrijf onder NIS2?

In het najaar wordt de NIS2-richtlijn van kracht. Dat betekent dat meer bedrijven in kritieke sectoren verplichtingen (zorgplicht en meldplicht) krijgen om de cybersecurity te vergroten en cyberaanvallen tegen te gaan. 

Wil je weten of jouw bedrijf onder de NIS2-richtlijn valt? Onze ledenvoordeelpartner Samen Digitaal Veilig legt uit hoe het zit. 

Expert

Om te bepalen of je onder de NIS2-wetgeving valt, moet je nagaan of je bedrijf als essentieel of belangrijk wordt beschouwd. Dit geldt voor organisaties en bedrijven in 18 verschillende sectoren die een omzet van meer dan 10 miljoen euro hebben of meer dan 50 werknemers in dienst hebben. Deze bedrijven zijn door de overheid mogelijk aangewezen en zijn verplicht om zichzelf goed te beveiligen tegen cyberincidenten.

Daarnaast zijn directe toeleveranciers, vaak mkb-bedrijven, die aan deze NIS2-bedrijven leveren, ook verplicht om mee te werken aan het beveiligen van de toeleveringsketen. Dit houdt in dat mkb'ers moeten samenwerken met hun grote klanten om te voldoen aan de beveiligingseisen die de NIS2-wetgeving stelt.

Gebruik de regelhulp

Als je wilt controleren of jouw bedrijf moet voldoen aan de NIS2, kun je gebruikmaken van de regelhulp van de overheid. Daar kun je specifieke informatie vinden en controleren of jouw bedrijf onder de NIS2-wetgeving valt.

Waarom NIS2?

Deze NIS2-richtlijn moet meehelpen aan een hoger niveau van cybersecurity voor netwerk- en informatiesystemen bij bedrijven. Het is een Europese richlijn die ervoor moet zorgen dat EU-landen zich beter beschermen tegen dreigingen die de samenleving of economie kunnen verstoren of ontwrichten. 

Supportdesk
Als je er niet uitkomt met de regelhulp of je hebt andere vragen over NIS2, neem dan dan contact op met de supportdesk van Samen Digitaal Veilig.

Gerelateerd