Schoonmaak op scholen: werkprogramma

Een schone school is belangrijk. Naast prettig leren en werken, verbetert een schone omgeving de leerprestaties en is bijvoorbeeld het ziekteverzuim van leerlingen én leerkrachten lager. Maar hoe houd je een school goed schoon?

klaslokaal stoelen op tafel

Schoonmakend Nederland heeft samen met de PO-Raad en Ruimte-OK een werkprogramma voor basisscholen gemaakt. Hierin staat hoe vaak en op welke manier de ruimtes in een school schoongemaakt moeten worden, wie wat doet en waar je samen (dus school en schoonmaakbedrijf) nadere afspraken over moet maken. 

Over het werkprogramma
Het werkprogramma is gebaseerd op de hygiënerichtlijnen voor basisscholen van het RIVM. Deze richtlijn wordt gezien als een minimumnorm om in een hygiënisch schone omgeving te leren en te werken. 

Schoonmakend Nederland heeft de RIVM-normen vertaald naar de praktijk. Per schoon te maken element in een basisschool wordt aangegeven wat je hoe vaak (dagelijks, wekelijks of periodiek) schoon maakt op basis van de hygiënerichtlijnen. Ook is aangeven welke elementen de school zelf schoonmaakt en welke het schoonmaakbedrijf. Een aantal onderdelen uit de richtlijnen worden normaal gesproken niet door een schoonmaakbedrijf uitgevoerd. De school kan uiteraard wél besluiten dit onderdeel bij een schoonmaakbedrijf te beleggen. 

Download het werkprogramma

Expert

Ilse Mariën

Ilse Mariën

Manager Platformen en Accountmanagement

06-51149216 ilse.marien@schoonmakendnederland.nl