Nibud

Nibud staat voor Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zij heeft hulpmiddelen ontwikkeld om met medewerkers in gesprek te gaan die in geldproblemen dreigen te komen. Wanneer geldproblemen dreigen, wachten mensen vaak lang met het inschakelen van hulp. Een kleine achterstand kan soms uitgroeien toe een grote schuld. Dit kan grote invloed hebben op het dagelijks functioneren van een medewerkers. Productiviteitsafname en verzuim liggen op de loer.  

Signaalkaart en gesprekshandreiking

Speciaal voor werkgevers is een signaalkaart en gesprekshandreiking gemaakt. Samen bieden de twee middelen een praktisch en compleet hulpmiddel om goed voorbereid het gesprek aan te gaan, op basis van vertrouwen en betrokken. Ze helpen:

  • Te signaleren: je krijgt een lijst signalen die kunnen duiden op geldproblemen.
  • Het gesprek aan te gaan: tips bij voorbereiding, ijsbrekers om het gesprek te starten en manieren om in contact te blijven.
  • Door te verwijzen: hoe kun je doorverwijzen en naar welke organisaties.

Download de hulpmiddelen op de website van Nibud

Zelf je schulden regelen

De website zelfjeschuldenregelen.nl is bedoeld om mensen te helpen om uit de schulden of betalingsproblemen te komen. Een stappenplan helpt om een aflosplan op te stellen. Ook staan er voorbeeldbrieven op deze site die kunnen helpen om regelingen te treffen met schuldeisers. Werkgevers kunnen deze site gebruiken om een medewerker met financiële problemen te ondersteunen. 

Terug naar startpagina over Schuldhulpverlening