Kredietunie

Achtergrond 8 juli 2014 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Kredietunie

Een kredietunie kan middelen uitlenen aan zijn leden zonder tussenkomst van een bank. Kijk wat een kredietunie precies is en wat u eraan heeft.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Wat is een kredietunie en hoe werken de leden van deze coöperatie samen om leningen te verstrekken?

Wat is een kredietunie?

Een kredietunie is een coöperatie, zonder winstoogmerk, die zich richt op kredietverlening door ondernemers voor ondernemers. Leden van een kredietunie hebben een onderneming. De leden bepalen samen het beleid, kiezen het bestuur en zijn gezamenlijk eigenaar.

Samen investeren

Een kredietunie trekt middelen aan van leden van de coöperatie en/of professionele marktpartijen. Deze middelen kunnen vervolgens worden uitgeleend aan andere leden van de coöperatie zonder tussenkomst van een bank. Dit geeft de leden van de kredietunie en betrokken professionele partijen de mogelijkheid om samen te investeren in een bepaalde branche of regio. Zij delen het investeringsrisico. Sommige leden zijn ook actief als business angel of informele investeerder, waarbij ze zelf buiten een kredietunie om investeren.

Kredietnemers binnen de kredietunie, worden ondersteund door een coach. Om de slagingskans van de onderneming te vergroten is de coach een van de ondernemers die ook lid is van de kredietunie. Een kredietunie bestaat dus uit leden die financieren, maar ook uit leden die gefinancierd worden.

Doelgroep en product

Kredietunies richten zich voornamelijk op MKB-ondernemingen in Nederland die moeilijk financiering krijgen in het reguliere circuit. Binnen deze algemene doelgroep kiest elke kredietunie een eigen specifieke doelgroep, meestal een bepaalde branche of regio.

Kredietunies verschaffen lineaire leningen van € 50.000,- tot € 250.000,- of soms hoger, met een looptijd tussen de 1 en 10 jaar. Kredietunies trekken daarvoor opvorderbaar geld aan via ledencertificaten of obligaties die uitgegeven worden door de kredietunie.

Er zijn 2 soorten kredietunies

  • Het klassieke model, waarbij het verstrekte krediet uitsluitend namens alle inleggende leden gezamenlijk wordt verstrekt. Het volledige risico en eventueel rendement wordt gezamenlijk gedeeld door alle leden.
  • Het bemiddelingsmodel, waarbij één of meerdere leden als individuele investeerders worden gekoppeld aan één kredietvrager. Het risico en rendement wordt alleen door inleggers gedeeld die aan deze investering meedoen.

Een actueel overzicht van bestaande kredietunies in Nederland en kredietunies in oprichting kunt u vinden bij de brancheverenigingen. Hier vindt u ook meer informatie over de 2 modellen:

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.

Gerelateerd