Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM)

Achtergrond 27 maart 2015 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM)

U kunt als ondernemer krediet krijgen bij een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Kijk hoe een ROM werkt en welke er zijn per provincie.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Wanneer u als ondernemer op zoek bent naar krediet voor groei of innovatie, bieden provinciale investeringsfondsen mogelijk kansen.

Regionaal

Elke provincie heeft een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij. Deze ROM’s hebben de doelstelling de regionale en lokale economie te versterken.

Regioversterking

ROM’s hebben de ambitie om de regio tot een aantrekkelijke vestigingsplek te maken. Zo willen diverse regio’s in 2022 in de top 20 van de meest innovatieve regio’s van Europa staan. Daarom besluiten verschillende provincies extra geld uit te trekken om de regionale- en lokale economie te versterken. Groei van de werkgelegenheid en versterking van het innovatief vermogen zijn gunstig voor de regio.

Hoe werkt een ROM?

In 2022 waren de ROM’s betrokken bij meer dan de helft van alle vroeg-fase investeringen in Nederland. Gezamenlijk hadden de negen verschillende ROM’s in Nederland in 2022 voor 194 miljoen euro geïnvesteerd in 309 innovatieve bedrijven. De totale investeringsportfolio bestaat eind 2022 uit 957 bedrijven.

De ROM’s investeren met name in innovatieve en snelgroeiende, regionale bedrijven en zij herstructureren bedrijventerreinen. De ROM’s realiseerden in 2022 810 innovatietrajecten met een financiële omvang van 220 miljoen met meer dan 1.000 ondernemers. Ook ondersteunden de ROM’s 183 internationale bedrijven bij nieuwe vestigingen en uitbreidingen. De verwachting is dat er hierdoor de komende drie jaar 6.500 arbeidsplaatsen ontstaan en behouden blijven. Ook is het voornemen zo’n € 3,1 miljard te investeren in Nederland.

Ze verstrekken risicokapitaal aan ondernemers en kunnen zelfs aandeelhouder worden in deze bedrijven. Daarnaast begeleiden ze ondernemers in hun bedrijfsvoering en stimuleren zij ondernemers om zich in de regio te vestigen.

ROM’s per provincie

Er bestaan verschillen in budget per provincie. Ook de voorwaarden om in aanmerking te komen zijn verschillend per ROM. Kijk voor de diverse mogelijkheden binnen u provincie en de wijze van aanvragen op:

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.

Gerelateerd