Venture Capital fonds

Achtergrond 17 april 2015 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Venture Capital fonds

Bij een venture capital fonds kunt u als innovatief of snelgroeiend bedrijf financiering aanvragen. Kijk wat de voorwaarden zijn en hoe u het aanvraagt.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

Een Venture Capital fonds is een investeringsfonds gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven. Meestal binnen een bepaalde branche of sector. Lees hoe dit werkt.

Een Venture Capital fonds is een investeringsfonds gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven. Meestal binnen een bepaalde branche of sector. Een financieringsaanvraag doet u bij het venture capital fonds. Dat kan vanaf ongeveer €200.000 en vrijwel altijd tegen een percentage van aandelen. De gemiddelde investering ligt rond de €1-3 miljoen.

Werkwijze Venture Capital

Een Venture Capital fonds krijgt jaarlijks honderden aanvragen en selecteert slechts de meest kansrijke voorstellen. Het hoofddoel van het fonds is het creëren van rendement voor de aandeelhouders in het fonds. Om dat te bereiken gaan zij voor een waardevergroting van de aandelen van de bedrijven waarin zij investeren. Om die waardevergroting ten gelde te maken, willen ze hun aandelen na gemiddeld 3-7 jaar weer verkopen aan ondernemers of andere geldschieters. Dat noemen zij een exit. Het kapitaal dat Venture Capital fondsen investeren, wordt ook wel Private Equity genoemd.

Financiering aanvragen bij een Venture Capital fonds

Bent u van plan om een Venture Capital fonds te benaderen? Dan is het opdoen van kennis over hun beoordelings- en investeringsproces essentieel. Een investeerder wil graag zien dat u uzelf kunt inleven in zijn positie en het voorstel van zijn kant kunt bekijken. Verder in het proces worden het komen tot een deal en contractuele afspraken belangrijk. Het inschakelen van professionele hulp is hierbij verstandig.

Bent u benieuwd of er Venture Capital fondsen zijn die zich richten op uw branche of sector? De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen biedt een overzicht van alle aangesloten Venture Capital fondsen.

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Bekijk de criteria van financiers. Gebruik indien nodig het stroomschema financiering om een passende alternatieve financieringsvorm te selecteren.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.

Gerelateerd