Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Achtergrond 24 juli 2015 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor het risico van aansprakelijkheid, wanneer u, uw medewerkers, of uw producten schade veroorzaken bij anderen.

Expert

 • Ondernemersplein KVK

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bent u verzekerd voor het risico van aansprakelijkheid, wanneer u, uw medewerkers, of uw producten schade veroorzaken bij anderen. U bent dan mogelijk aansprakelijk. En u moet dan misschien de kosten betalen voor schade aan spullen, of blessures of verwondingen die iemand door uw schuld oploopt.

Voor wie is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nuttig?

Ieder bedrijf dat in aanraking komt met anderen kan schade veroorzaken. En daarvoor aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld als u een kop koffie omstoot over de laptop van uw klant. Of als uw medewerker struikelt en een kostbare vaas breekt bij een klant in huis. Maar ook als de vloer in uw winkel glad is en iemand uitglijdt en een been breekt.

Een ongeluk is zo gebeurd, en omdat het aantal claims ieder jaar hoger wordt, is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf te nemen. Dus ook wanneer u een eenmanszaak heeft is een zzp-bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nuttig.

Is het verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch zijn er veel situaties waarin u wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Een opdrachtgever of leverancier kan erom vragen of uw brancheorganisatie kan het eisen.

Wat is meestal verzekerd met AVB-verzekering?

 • schade veroorzaakt door werkzaamheden van u, of een medewerker
 • schade veroorzaakt door uw producten
 • schade aan spullen van een medewerker
 • schade aan materiaal dat u huurt of leent
 • schade aan gebouwen

Lees de polisvoorwaarden

Wat onder een verzekering valt en wat niet, is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij. En de voorwaarden bij uw verzekering. Lees deze polisvoorwaarden dus altijd goed. U kunt een onafhankelijk verzekeringsadviseur om raad vragen.

Wat is meestal niet verzekerd?

 • het geven van verkeerd advies. Hiervoor heeft u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig
 • schade aan uzelf of uw bedrijf
 • schade of kosten die u maakt om uw dienst of product opnieuw te leveren
 • milieuschade op een bedrijfsterrein
 • schade veroorzaakt door opzet en roekeloosheid
 • schade veroorzaakt door een motorrijtuig, vaartuig of drone

Gerelateerd