Financier uw groei

Achtergrond 4 september 2015 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Financier uw groei

Een groeiplan vergroot de kans op financiële groei. Lees hoe de KVK Financieringsdesk u daarbij advies kan geven.

Expert

 • Ondernemersplein KVK

Het gaat goed met uw bedrijf. Met succes heeft u de groeiplannen voor uw bedrijf weten te realiseren en dat is terug in te zien in een groeiende omzet en winst. U wilt daarom graag nog verder groeien met uw bedrijf. Het kan ook zo zijn dat u de groei van uw onderneming als noodzakelijk ziet om uw bedrijf op de langere termijn overeind te houden.

Groeien met uw onderneming kan op verschillende manieren en verschillende vragen zullen in u opkomen. Het is daarom van groot belang dat u zich goed voorbereidt op de groei van uw bedrijf.

Hoe bereid ik me voor op de financiering van de groei van mijn bedrijf?

Vanuit welke situatie u ook wilt gaan groeien, een goede voorbereiding, uitgewerkt in een doordacht groeiplan vergroot uw slagingskans.

Groeiplan

In een groeiplan kijkt u naar verschillende aspecten van uw onderneming:

 • Welk type ondernemer bent u?
 • Met welk product of dienst wilt u verder groeien, hoe zet ik dit in de markt?
 • Wie is mijn klant en hoe weet ik deze, eerder en beter dan mijn concurrenten, te bereiken?
 • Welke koers heb ik voor mijn bedrijf en hoe loop ik vooruit op veranderende omstandigheden?
 • Is mijn bedrijf organisatorisch klaar voor mijn groeiplannen?
 • Wat is de huidige financiële positie van mijn bedrijf en hoe ga ik mijn plannen financieren?
 • Welke financieringsvorm sluit het beste aan bij mijn plannen?
 • Moet ik kijken naar een financieringsmix?
 • En wat willen financiers van mij zien om groen licht te geven?
 • Hoe ziet mijn netwerk eruit en hoe kan ik dit inzetten om mijn plan te realiseren?

Als uw groeiplan klaar is dan heeft u in beeld hoe u uw groei gaat financieren.

Ondernemings- en financieel plan

Een financieringsaanvraag bereidt u altijd voor met een ondernemingsplan en financieel plan. Hierdoor krijgt u snel en gericht de mogelijkheden van uw financieringsaanvraag in beeld. Het geeft antwoord op vragen als; welke financiële kennis heb ik daarbij nodig? Hoe maak ik een financieel plan? Hoe verkoop ik mijn financieringsplan?

Kredietaanvraag

Financiers kijken bij een kredietaanvraag naar zowel harde als zachte elementen. De harde elementen gaan over uw onderneming en uw onderbouwing. De zachte elementen gaan over u en uw ondernemerseigenschappen; kwaliteiten en vaardigheden. Zorg dus voor een goede presentatie, waaruit blijkt dat u zich verdiept heeft in de taal en informatiebehoefte van de financier.

Meer weten over de voorbereiding op financiering, een financieel plan en de manier dit aan mogelijke investeerders te pitchen.

Hoe financier ik de groei van mijn bedrijf?

Wat zijn nu de mogelijkheden om de groei van uw bedrijf te financieren? Er zijn verschillende manieren om uw groeiplannen te financieren. Vaak kunt u met een combinatie van deze verschillende financieringsmogelijkheden aan het benodigde bedrag komen:

Eigen bedrijf

Veel ondernemers zijn op zoek naar werkkapitaal, oftewel geld voor voorraden, debiteuren en onderhanden werk. Voordat u naar externe financiering zoekt om in deze kosten te voorzien, is het verstandig eerst naar mogelijkheden binnen uw eigen bedrijf te kijken. U kunt hierbij denken aan eigen geld, kosten besparing of verbeteren van het debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer. Daarnaast zijn er ook verschillende fiscale mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken.

Kortom, vaak liggen er genoeg mogelijkheden om binnen uw eigen bedrijf aan extra geld te komen. Deze eigen middelen zijn ook nog eens een stuk sneller én goedkoper in te zetten.

Overheidsregelingen- en subsidies

Wat is het doel van uw financiering? Voor gerichte doelen zoals duurzaamheid, groei, innovatie en internationaal ondernemen bestaan mogelijk overheidsregelingen. De overheidsregelingen bestaan uit subsidies en fiscale regelingen. Voor deze regelingen kunt u terecht bij: Europa en landelijke,- provinciale,- regionale- en gemeentelijke overheden.

Externe financiering

Een aantal jaar geleden vond externe financiering van groei nog voornamelijk plaats door bancaire financiering. De laatste jaren is er steeds meer een verschuiving te zien naar een mix van financieringsmogelijkheden (stapelfinanciering of financieringsmix). Zo worden financieringsmogelijkheden als crowdfunding, borgstelling door de overheid en MKB-krediet steeds vaker ingezet. Daarnaast kunt u denken aan participatiemaatschappijen, informal investors en/of regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Wie kan mij hierbij helpen?

Er komt vaak veel kijken bij de financiering van een bedrijf. Indien u vragen heeft, neem dan contact op met een adviseur van de Financieringsdesk. De adviseur kijkt graag met u mee, geeft u inzicht in de volgende stap en schakelt indien nodig naar andere organisaties die u verder kunnen helpen.

Tips

 • Schakel een onafhankelijke adviseur in.
 • Zorg (waar mogelijk) voor inbreng eigen vermogen.
 • Rekening houden met rente en aflossingen bij de start.
 • Maak een mix van financieringen.
 • Zorg voor een goede elevator pitch.
 • nlgroeit helpt het groeivermogen in het midden- en kleinbedrijf in Nederland te vergroten. Wat zijn uw groeikansen?

Gerelateerd