Bedrijf starten met een arbeidsbeperking

Achtergrond 16 juni 2017 Deze informatie is verstrekt door: UWV, Centraal Bureau voor de Statistiek, KVK

Bedrijf starten met een arbeidsbeperking

U bent arbeidsongeschikt en wilt een bedrijf starten? Kijk welke financiële steun u kunt krijgen en wat de gevolgen zijn voor uw uitkering.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

U kunt met een arbeidsbeperking zelf een bedrijf starten. UWV helpt u hierbij als u een uitkering van de Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewet ontvangt. Bespreek uw plannen eerst met uw arbeidsdeskundige. Check of u in aanmerking komt voor een starterskrediet, vergoedingen of aanvulling op uw inkomen als arbeidsgehandicapte. Dit zijn de  stappen die u moet weten en regelen.

1. Bespreek uw plannen met UWV

Bent u afgekeurd, maar denkt u aan een eigen bedrijf? U kunt met een arbeidsbeperking werk zoeken dat past bij uw arbeidshandicap. Maar een eigen bedrijf starten met een beperking behoort ook tot de mogelijkheid. Als zelfstandige ondernemer kunt u zelf uw werk inrichten en afstemmen op uw arbeidsbeperking. Bespreek dit eerst met een arbeidsdeskundige van UWV. Samen bekijkt u wat mogelijk is. U maakt afspraken over het traject en de voorwaarden.

2. Onderzoek de kansen van uw plan

Voor het starten van een eigen bedrijf met een functiebeperking onderzoekt u uiteraard eerst of uw plan kans van slagen heeft. Een goed hulpmiddel hierbij is het maken van een ondernemersplan. In dit plan maakt u ook meteen duidelijk hoeveel geld u nodig heeft om te starten.

Wat als u een baan krijgt aangeboden?

Krijgt u een baan aangeboden tijdens de onderzoeksperiode? Dan beslist u samen met uw arbeidsdeskundige of u de baan aanneemt of doorgaat met de voorbereidingen.

3. Wel of niet starten als zelfstandige met een arbeidshandicap

Bespreek met uw arbeidsdeskundige het resultaat van uw plan. Beslis of u wel of niet start met een eigen bedrijf als arbeidsgehandicapte. U gaat starten? Dan gaat u verder met de volgende stappen. Als u besluit dat het toch niets voor u is, dan verandert er niets. U blijft uw huidige uitkering ontvangen.

4. Check of u financiële hulp kan krijgen

Uw plannen zijn concreet. En u weet nu ook hoeveel geld u nodig heeft voor de start van uw bedrijf. Lukt het u niet geld te lenen via een bank of andere manieren? Dan kan UWV u op verschillende manieren helpen. Niet alleen met een lening, maar ook met vergoedingen voor hulpmiddelen in verband met uw arbeidshandicap. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Starterskrediet: Dit is een lening als het bedrag minder is dan 36.762 euro. U betaalt hier rente over en u mag er maximaal 10 jaar over doen om het terug te betalen.
  • Voorbereidingskrediet: Hiermee kunt u kosten declareren die u maakt tijdens uw voorbereiding. Bijvoorbeeld voor het bezoeken van zakelijke evenementen of het werven van klanten.
  • Vergoedingen: Stel dat u bij uw start hulp of hulpmiddelen nodig heeft. Bijvoorbeeld aanpassingen in uw auto of een aangepaste bureaustoel. Dan kunt u een vergoeding of regeling krijgen van UWV.
  • Andere mogelijkheden: Als u eenmaal gestart bent met uw bedrijf kunt u misschien een aanvulling op uw inkomen krijgen. Dit kan maximaal de eerste 4 jaar van uw ondernemerschap.

5. Inschrijven bij KVK en melden bij Belastingdienst

Als u echt gaat starten als zelfstandige met een arbeidsbeperking moet u als eerste uw bedrijf inschrijven in het handelsregister van KVK. Hier wordt ook het aanmelden bij de Belastingdienst geregeld. U gaat namelijk belasting betalen over de inkomsten uit uw bedrijf.

6. Vraag startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid aan

U kunt in aanmerking komen voor startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. U betaalt dan minder inkomstenbelasting. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat u minstens 800 uur per jaar aan uw bedrijf besteedt. En u moet ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn.

7. Geef uw inkomsten door aan UWV en Belastingdienst

Uw inkomsten uit uw eigen bedrijf heeft gevolgen voor uw uitkering. Daarom moet u de inkomsten altijd doorgeven aan UWV. Heeft u bijvoorbeeld een WIA-uitkering en maakt u winst met uw onderneming? Dan worden deze inkomsten verrekend met uw WIA-uitkering. Afhankelijk van uw inkomsten krijgt u dan minder of geen uitkering.

U moet ook uw inkomsten doorgeven aan de Belastingdienst. De opgaven aan UWV en Belastingdienst worden achteraf met elkaar vergeleken. Eventueel teveel ontvangen uitkering moet u terugbetalen aan UWV.

8. Houd u aan de plichten van uw uitkering

Ook al bent u nu zelfstandig, u moet zich nog steeds aan de plichten houden zolang u een uitkering ontvangt. Hiermee bepaalt UWV of u nog recht heeft op een uitkering, de hoogte ervan en hoe lang u hier nog recht op heeft. Check de plichten voor een van de volgende uitkeringen:

9. Inkomenssuppletie: een aanvulling op uw inkomen

Als u parttime of fulltime doorgaat met uw bedrijf heeft dat gevolgen voor uw uitkering. U kunt nu voor uw eigen inkomen zorgen. Hierdoor krijgt u misschien minder of geen uitkering. Is u inkomen toch minder? Dan kunt u een aanvullende uitkering aanvragen om uw lagere inkomsten gedeeltelijk op te vangen. Deze uitkering heet inkomenssuppletie.

10. Stoppen met uw bedrijf? Meld het UWV

Is een eigen bedrijf door uw functiebeperking toch niet haalbaar en besluit u te stoppen? Meld dan bij uw arbeidsdeskundige dat u hiervoor voldoende maatregelen heeft genomen. Misschien krijgt u dan uw oude arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Feiten en cijfers: arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

De grafiek toont het totale aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid per jaar. Over de afgelopen 10 jaar is een lichte daling van het aantal uitkeringen zichtbaar.

Gerelateerd