Eigen bedrijf en aansprakelijkheid partner

Achtergrond 16 juni 2017 Deze informatie is verstrekt door: KVK

Eigen bedrijf en aansprakelijkheid partner

Of uw partner aansprakelijk is voor de schulden van uw bedrijf, is afhankelijk van de rechtsvorm en de manier waarop uw relatie is vastgelegd.

Expert

  • Ondernemersplein KVK

U wilt voorkomen dat uw partner aansprakelijk is voor schulden van uw bedrijf. Dan is de manier waarop uw relatie is vastgelegd van groot belang. Ook de rechtsvorm van uw bedrijf is bepalend. Bijvoorbeeld: bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) loopt uw partner meer risico dan bij een besloten vennootschap (bv).

Aansprakelijkheid afhankelijk van rechtsvorm

De aansprakelijkheid van uw partner is afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Hierbij zijn u en uw partner niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf.

Er zijn wel uitzonderingen. U bent bijvoorbeeld wel persoonlijk aansprakelijk bij aantoonbaar wanbeleid.

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Hierbij is er geen verschil tussen uw privévermogen en zakelijk vermogen. Schulden van uw bedrijf kunnen op uw privévermogen verhaald worden. Dus ook op dat van uw partner, als daar niets voor geregeld is.

Aansprakelijkheid afhankelijk van burgerlijke staat

Er zijn 3 manieren om uw relatie officieel vast te leggen. De manier die u kiest, bepaalt de aansprakelijkheid van uw partner.

Samenlevingscontract

Woont u samen? Dan zijn uw bezittingen en schulden in principe gescheiden. Zo kunt u ervoor kiezen alles te delen zolang het goed gaat met uw bedrijf. En uw bezittingen te scheiden zodra het slecht gaat.

Trouwen of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen is alles van u samen. Dus kan het vermogen van uw partner aangesproken worden. Gaat het heel slecht met uw bedrijf? Dan loopt u het risico dat u niet alleen uw onderneming kwijtraakt. Maar ook de privévermogens van u en uw partner.

Trouwen of geregistreerd partnerschap met huwelijkse voorwaarden of partnerschap voorwaarden

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u vastleggen dat uw partner privé niet aansprakelijk is voor de schulden van uw bedrijf. Deze voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Dit register is openbaar.

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden

U bent al getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen. Maar u gaat bijvoorbeeld starten als ondernemer. Dan kunt u alsnog kiezen voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Hiervoor gaat u naar de notaris. De notaris stelt dan een akte van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op en een akte van verdeling, zodat duidelijk is welke bezittingen en schulden van welke partner zijn.

Huwelijkse voorwaarden omzetten na het stopzetten van eigen bedrijf

Heeft u uw bedrijf verkocht, bent u gestopt of gaat u met pensioen? Dan kan het voordelig zijn de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden om te zetten in gemeenschap van goederen. Uw erfgenamen betalen dan namelijk minder erfbelasting als u overlijdt.

Gerelateerd