Terugblik ledenbijeenkomst AWOG 25 maart 2019

Vereniging 29 maart 2019

Terugblik ledenbijeenkomst AWOG 25 maart 2019

De eerste AWOG ledenbijeenkomst van dit jaar vond  plaats bij Green Village in Nieuwegein. Het programma bestond uit drie verschillende onderdelen. De eerste twee onderdelen staan dicht bij alles wat met AWOG te maken heeft, nl. AWOG nieuws en het voorkomen van vallen bij werken op hoogte. Het derde en laatste deel van het programma was een workshop ‘Multitasken is een mythe’.

Expert

AWOG nieuws

Peter Rietboek (voorzitter Schoonmakend Nederland AWOG) opende de bijeenkomst. Samen met andere bestuursleden vertelt hij meer over de activiteiten voor komend jaar. AWOG organiseert haar activiteiten rondom drie thema’s: mens, markt en techniek. Er gebeurt nogal wat rondom deze thema’s. Zo wordt gewerkt aan vernieuwing van het OSB-Keurmerk Glas & Gevel, vragenlijsten voor veilig werken op hoogte worden geüpdatet, er komt een pilot rondom duurzame inzetbaarheid van glazenwassers en ook de arbeidsmarktkrapte blijft in veel regio’s een probleem voor bedrijven. Houd de website en de nieuwsbrief van Schoonmakend Nederland in de gaten voor meer informatie.

Voorkom vallen op hoogte
Naast gezondheid en milieu houdt het RIVM  zich al zo’n tien jaar bezig met veiligheid. Zij probeert onder andere van ernstige arbeidsongevallen te achterhalen wat de oorzaken zijn om zo inzicht te krijgen in hoe deze voorkomen kunnen worden. Viola van Guldener van het RIVM vertelt dat er in de database zo’n 32.000 arbeidsongevallen zijn geregistreerd. Jaarlijks komen er 2.500 ongevallen bij. De glazenwassersbranche is niet ruim vertegenwoordigd in de database, het gaat in totaal om ca. 200 meldingen. Uit onderzoek blijkt dat de ladder het arbeidsmiddel is met de grootste kans op een ongeval. Van Guldener roept daarom op om regelmatig in bijvoorbeeld toolbox meetings aandacht te blijven schenken aan het veilig en verantwoord werken met dit arbeidsmiddel. Op de RIVM.nl staan tips voor ladder gebruik en vind je ervaringsverhalen.

Multitasken is een mythe
Na de pauze laat Wouter Hesseling de aanwezigen in sneltreinvaart ervaren dat mutitasken inefficiënt werken is. Hij toont aan dat het veel tijdverlies oplevert door de deelnemers schrijfoefeningen te laten doen en hij combineert luister- en leesoefeningen. Wouter’s advies is helder: doe één ding tegelijkertijd. Hij realiseert zich dat ondernemers meerdere ballen in de lucht moeten houden en dat je vaak gedwongen wordt om meerdere taken tegelijkertijd te doen. Als het echt niet anders kan, switch dan heel bewust tussen de taken. Daarmee kun je het tijdsverlies kleiner maken. Wouter legt de lat voor de deelnemers steeds hoger. Er worden letterlijk borden in de lucht gehouden en lepeltjes in glazen geworpen. Eerst één oefening tegelijkertijd en dan alle oefeningen snel na elkaar. Helaas sneuvelen een aantal borden tijdens de oefeningen.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel. Op maandag 4 november 2019 vindt de volgende AWOG ledenbijeenkomst bij NBC Nieuwegein plaats. 

Gerelateerd