Verzuimdesk voorbeeldcasus #31: Recht op toeslagen bij re-integratie

Praktijk 10 juni 2020

Verzuimdesk voorbeeldcasus #31: Recht op toeslagen bij re-integratie

Een werknemer heeft een contract van 30 uur en werkte normaliter alleen ’s nachts. Hij heeft tijdens zijn arbeidsongeschiktheid ook altijd de nachtelijke toeslagen uitbetaald gekregen naast zijn normale uurloon. Na 4 maanden arbeidsongeschikt te zijn geweest, mag hij weer re-integreren voor 9 uur in de week. Volgens de bedrijfsarts mag de werknemer alleen nog maar overdag werken aangezien nachtelijke diensten te zwaar zijn. Heeft de werknemer nu nog steeds recht op uitbetaling van de nachtelijke toeslagen?

Speelt zo’n casus in jouw organisatie of iets vergelijkbaars en heb je advies nodig? Bel de Schoonmakend Nederland Verzuimhelpdesk voor kosteloos advies: 073-648 38 50.

Experts

De werknemer heeft wel recht op een gemiddelde van de toeslagen voor het werken in de nacht welke hij eerder ontving. Werknemer heeft recht op de loondoorbetaling zoals hij dit eerder kende. Er wordt dan gekeken naar de referteperiode voordat de werknemer ziek werd.

Dit geldt zolang hij nog niet helemaal hersteld is. Op het moment dat de werknemer wel helemaal hersteld is en niet meer in de nacht gaat werken, dan geldt artikel 8 lid 3 Cao: Als een werknemer een andere functie gaat verrichten of als er door gewijzigde omstandigheden andere toeslagen van toepassing zijn, dan gelden die nieuwe toeslagen en het nieuwe (functie-)loon vanaf het moment van de wijziging.

Uiteraard kan de werkgever daar in positieve zin van afwijken.

Speelt een soortgelijke situatie in jouw organisatie en heb je advies nodig?

Neem contact op met de Verzuimhelpdesk

Gerelateerd