Verzuimdesk voorbeeldcasus #32: Contracturen overgenomen werknemer

Praktijk 11 juni 2020

Verzuimdesk voorbeeldcasus #32: Contracturen overgenomen werknemer

Een werkgever heeft door een overname van een object een aantal werknemers overgenomen van de verliezende partij. Eén van deze werknemers blijkt, na een maand gewerkt te hebben voor de nieuwe werkgever, bij de verliezende werkgever al geruime tijd een ander takenpakket te hebben aangezien hij bepaalde werkzaamheden wegens zijn fysieke gezondheid niet kan uitvoeren. De andere werknemers op dat object nemen daarom een deel van deze werkzaamheden van hem over. De werkgever heeft het beleid dat alle werknemers dezelfde werkzaamheden moeten uitvoeren, in ieder geval op het betreffende object. Mag de werkgever de werknemer zomaar zijn contracturen aanpassen wegens zijn fysieke klachten?

Speelt zo’n casus in jouw organisatie of iets vergelijkbaars en heb je advies nodig? Bel de Schoonmakend Nederland Verzuimhelpdesk voor kosteloos advies: 073-648 38 50.

Experts

Het feit dat de werknemer al geruime tijd een ander takenpakket uitvoerde dan zijn collega’s en dat alle partijen op de hoogte waren, maakt dat de werkgever de werknemer geen lager aantal contracturen mag geven of kan afdwingen. Het aangepaste takenpakket, en het met de werknemer afgesproken aantal uren, is de bedongen arbeid geworden voor deze werknemer. De werkgever kan uiteraard wel met de betreffende werknemer in gesprek gaan over zijn contracturen. Ook kunnen ze samen bekijken of hij op een ander object ingezet kan worden met andere werkzaamheden.

Speelt een soortgelijke situatie in jouw organisatie en heb je advies nodig?

Neem contact op met de Verzuimhelpdesk

Gerelateerd